L'esborrany de les futures regles per al càlcul i comunicació de la petjada ambiental del vi i el cava es va presentar en una jornada, organitzada per Lavola i INNOVI, a Vilafranca del Penedès el passat 27 de maig.
Després de 3 anys d'intens treball, a finals de 2016 acabarà la fase pilot impulsada per la Comissió Europea per al desenvolupament i implementació de regles harmonitzades per al càlcul i comunicació de l'impacte ambiental que generen 25 categories de productes. Cada categoria de producte és desenvolupada per un secretariat tècnic format per empreses, centres de recerca i entitats públiques. Una de les categories avaluades en aquesta iniciativa, coneguda com a Product Environmental Footprint (PEF), és la del vi i el cava. El pilot del vi i el cava és coordinat per un secretariat tècnic format per productors de vi, fabricants d'envasos i experts en anàlisi de cicle de vida, essent liderat pel Comitè Europeu d'Empreses del Vi (CEEV) i coordinat tècnicament per Lavola .
Durant la jornada, la policy officer del CEEV, Aurora Abad, i la responsable d'ACV de Lavola, Cristina Gazulla, van presentar els resultats preliminars i van esbossar els reptes que pot suposar l'aplicació del PEF en el sector vitivinícola. Així, l'obtenció de dades representatives de la producció de raïm i vi és un dels aspectes crítics per als cellers i, especialment, les pimes.
Tal com va explicar l'expert tècnic d’ERVET, Guido Croce, la col·laboració a nivell de Clúster serà clau per facilitar l'aplicació del PEF. En el marc del projecte LIFE PREFER, diferents agrupacions de productors estan treballant per obtenir dades mitjanes representatives que ajudin a calcular la petjada ambiental de diferents productes, incloent el vi.
Eines com CleanCO2-Wines són també de gran utilitat per agilitzar i simplificar l'obtenció de dades i el càlcul de resultats, tal com va explicar la clúster manager d'INNOVI, Clara Santamaria. Amb aquesta eina els cellers poden calcular, gestionar i fins i tot compensar les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle tant a nivell de producte com d'organització.
A més de calcular la petjada ambiental o de carboni del vi i cava produïts, és important que els cellers es comprometin a reduir els impactes negatius que generen. En aquest sentit, el segell Wineries for Climate Protection liderat per la Federació Espanyola del Vi (FEV) i que va presentar el responsable de qualitat, medi ambient i seguretat de Codorniu, Eduard Mas, ha estat dissenyat perquè pugui ser aplicat per empreses petites, mitjanes o de grans dimensions.
La jornada va finalitzar amb una taula rodona moderada pel responsable de consultoria de Lavola, Eloi Montcada, durant la que ponents i assistents van comentar les sinergies existents entre les diferents iniciatives presentades i es va debatre sobre la possible implementació futura del PEF tant a nivell voluntari, per exemple mitjançant l’ecoetiquetatge, com a obligatori, per exemple a través de la seva incorporació a la legislació. En qualsevol cas, s'espera que les futures regles de càlcul serveixin per aclarir el panorama existent tant a productors com a consumidors i siguin considerades durant la implementació del paquet d'economia circular de la Comissió Europea.
[vc_btn title="Presentacions" style="custom" custom_background="#db3188" custom_text="#ffffff" size="lg" i_icon_fontawesome="fa fa-arrow-right" link="url:/innovi/presentacions-jornades/" add_icon="true"] Per accedir a les presentacions has de ser soci d'INNOVI.Ea sit quaeque consulatu, nam causae nonumes in, ne sea graeci quidam pericula. Id eius scriptorem sit, affert ridens ea eam, no est illum instructior. Cu veri gubergren appellantur vis. Te summo facilisi constituto qui, ad mundi nemore causae pro. Equidem euripidis at vis, mundi intellegat quaerendum ex sit, ea nusquam fierent mea.
Ea pro nisl adhuc consequat. Mei at posse graecis epicurei, novum causae erroribus usu no, ne ubique praesent scribentur quo. Ea vis quod labitur sapientem, qui te putant laoreet sententiae, alii velit vidisse eam ex. Eum ut idque soluta diceret.
Comments