Aquesta setmana, el 12 de novembre, INNOVI va estar present a la jornada de celebració dels 10 anys dels Grups Operatius catalans, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) de la Generalitat de Catalunya. L’acte va tenir lloc a la Fundació Joan Miró, un espai emblemàtic que va acollir una mirada de futur sobre el model d'innovació agroalimentària del país.
Els Grups Operatius s’han consolidat com una eina clau per impulsar la innovació col·laborativa en el sector agroalimentari i forestal de Catalunya. A través de partenariats entre productors, empreses, centres de recerca i administracions, ha estat possible transformar necessitats reals en solucions pràctiques i transferibles. Amb més de 300 projectes impulsats a Catalunya i més de 4.000 a escala europea, aquest model s’ha convertit en un motor de sostenibilitat, eficiència i competitivitat.
La jornada, conduïda pel comunicador científic Salva Ferré, va comptar amb la intervenció de destacades personalitats institucionals:
Al llarg de la jornada es van presentar 11 Grups Operatius desenvolupats durant aquesta dècada, distribuïts en tres taules rodones. En aquestes sessions hi van participar diversos socis d’INNOVI, com IRTA, Eurecat i L’Olivera, que han contribuït activament a projectes transformadors per al sector.
També hi va intervenir Xavier París, responsable de l’oficina tècnica d’INNOVI, presentant el projecte que vam coordinar en la convocatòria 2021:
Bioeconomia circular de proximitat: Fertilització orgànica en vinya ecològica i convencional, amb un consorci format per: Juvé & Camps, Selecció Deseuras, Granges Terragrisa, ADV Sant Martí Penedès Superior, BETARA, Centre Tecnològic BETA i INCAVI.
A més, durant la taula rodona també és va parlar d’altres projectes liderats per INNOVI, destacant-ne el projecte MERCAVI, el qual te per objectiu generar el màxim de coneixement possible per promoure l’estandardització de les metodologies del Sistema de Crèdits Climàtics a Catalunya en el sector vitivinícola
Aquests 2 projectes coordinats per INNOVI exemplifiquen com els Grups Operatius poden generar innovació real, transferible i alineada amb els reptes de sostenibilitat i eficiència en el sector vitivinícola.
L’acte va concloure amb unes paraules de l’Hble. Òscar Ordeig, Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, destacant el paper dels Grups Operatius com a eina essencial per impulsar la innovació col·laborativa i reforçar el teixit agroalimentari català.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

Comentaris