Localvino F2: Implementació de IoT i certificació Blockchain per part de les Denominacions d'origen per a la prevenció del fraud

Info Innovi,

Projecte finançat a través de la convocatòria “Agrupacions Empresarials Innovadores 2022” de l'Agència Estatal de Recerca (Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) i la Unió Europea NextGenerationEU / PRTR

022” de la Agencia Estatal de Investigación (Ministerio de Industria, Comercio y Turismo) y la Unión Europea NextGenerationEU / PRTR

LOCALVINO és un projecte de recerca desenvolupat durant l’any 2022 per un consorci format per empreses, centres de recerca i organismes oficials de diverses comunitats de l’Estat. El projecte s’ha centrat a estudiar l’aplicabilitat de la tecnologia blockchain en la cadena de producció del raïm i en el procés d’elaboració del vi, amb l’objectiu d’evitar el possible frau alimentari que es pot produir al llarg de tot el procés.

Durant el projecte s’han investigat principalment els processos de producció de raïm i el control del seu origen, així com la producció de most a partir d’aquest raïm. S’han identificat els punts clau necessaris per implementar un control efectiu, així com les febleses dels sistemes actuals que s’utilitzen en diferents regions del mapa vitivinícola espanyol.

Amb aquesta base, s’ha pogut desenvolupar una prova de concepte que ha permès validar la capacitat de la tecnologia blockchain per a la certificació de dades dins la cadena de valor. Els resultats han estat altament satisfactoris i han motivat l’impuls d’aquesta segona fase, orientada a dos aspectes fonamentals:

  1. Realitzar una recerca aprofundida dels processos d’elaboració del vi.

  2. Investigar específicament els processos de certificació del vi mitjançant tecnologia blockchain a través dels organismes oficials responsables.

Aquesta segona fase de LOCALVINO consisteix en estudiar l’aplicabilitat del blockchain en la relació entre els cellers i les entitats certificadores. Concretament, es pretén investigar la capacitat d’aquesta tecnologia per automatitzar la certificació dels productes vinícoles a partir de la normativa general establerta per la Unió Europea i les especificitats de cada Denominació d’Origen.

La raó de ser de les Denominacions d’Origen vitivinícoles es basa en el reconeixement de la qualitat dels vins originaris d’una zona geogràfica concreta. Aquesta qualitat depèn tant de factors naturals —sòl, clima, varietats de raïm— com de la intervenció humana —experiència i tècniques de viticultors, enòlegs i altres professionals.

La funció principal dels òrgans de gestió (o consells reguladors) de cada DO és controlar tota la producció des que el raïm entra al celler fins a l’etiquetatge final del vi.

La certificació del compliment dels requisits establerts en els plecs de condicions de cada Denominació d’Origen es realitza a través d’una auditoria anual duta a terme per entitats certificadores acreditades per l’ENAC (Entidad Nacional de Acreditación). Aquestes auditories poden ser realitzades pel mateix òrgan de gestió de la DO —si disposa de l’acreditació— o per empreses independents acreditades per dur a terme l’auditoria corresponent.

En qualsevol cas, l’objectiu és que, gràcies a LOCALVINO Fase 2, els agents encarregats de la certificació disposin d’eines digitals de traçabilitat fiables, que permetin reforçar la traçabilitat dels processos subjectes a verificació i millorar la qualitat, eficàcia i eficiència de la pròpia auditoria.


Membres 

Finançament amb el suport


Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies