OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Localvino F2: Implementació de IoT i certificació Blockchain per part de les Denominacions d'origen per a la prevenció del fraud

Info Innovi,

Projecte finançat a través de la convocatòria “Agrupacions Empresarials Innovadores 2022” de l'Agència Estatal de Recerca (Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme) i la Unió Europea NextGenerationEU / PRTR

LOCALVINO és un projecte de recerca que s'ha dut a terme durant l'any 2022 per un consorci format per diferents empreses, centres de recerca i organismes de diferents comunitats, i que s'ha centrat en estudiar l'aplicabilitat de la tecnologia blockchain en la cadena de producció de raïm i elaboració de vi, amb l'objectiu d'evitar el possible frau alimentari que es pot produir durant tot el procés.

Durant el mateix s'han investigat, principalment, els processos de producció de raïm i el seu control en origen, així com la producció de most a través d'aquest raïm. S'han identificat els punts clau per a implementar un control eficaç en tot el procés, i s'han identificat les febleses en el control que s'està realitzant actualment en diferents regions del mapa vitivinícola espanyol.

Amb tot això, hem pogut realitzar una prova de concepte que ens ha servit per a validar la capacitat de la tecnologia blockchain per a la certificació de dades en la cadena de valor. El resultat del projecte ha estat molt satisfactori, però ens ha portat a replantejar aquesta segona fase, enfocant l'objectiu cap a dos aspectes fonamentals:

1. Realitzar una recerca en profunditat dels processos en l'elaboració del vi.

2. Realitzar una recerca específica en els processos de certificació del vi mitjançant tecnologia blockchain a través dels organismes oficials encarregats d'això.

Aquesta segona fase de LOCALVINO consistirà en la recerca de l'aplicabilitat de blockchain en la relació entre els cellers i les entitats certificadores. De fet, el que es pretén és investigar la capacitat de blockchain per a automatitzar la certificació de productes vinícoles sobre la base de les regulacions generals determinades per la Comunitat Europea i les particulars de cada Denominació d'Origen.

La raó de ser de les denominacions d'origen vitivinícoles radica en el reconeixement de la qualitat dels vins originaris d'una zona geogràfica determinada. Aquesta qualitat, al seu torn, està relacionada amb diversos processos implicats en l'elaboració del vi: està condicionada, d'una banda, pel sòl, el clima, la varietat del raïm i altres aspectes naturals; i, d'altra banda, amb la intervenció humana que aporta l'experiència i tècnica dels viticultors, enòlegs i altres professionals implicats en la producció del vi. La funció principal dels òrgans de gestió (o consells reguladors) de cada DO és la del control de la producció des que el raïm entra en el celler fins a l'etiquetatge del vi.


Membres 

Finançament amb el suport


Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies