El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha adjudicat dues subvencions al Clúster Vitivinícola INNOVI dins del Programa de Suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEIs). Un d’aquests projectes, dedicat a l’ús de la intel·ligència artificial per a valorar la utilització de les restes del premsat del raïm (brises) com a aliment per als porcs, ha estat el millor valorat entre més de 100 projectes presentats per 69 clústers industrials.
Concretament, aquest projecte anomenat PoliaPig, busca la implementació de la Intel·ligència Artificial en una granja experimental com a eina per monitoritzar la millora de la salut en garrins alimentats amb subproductes vitivinícoles rics en polifenols. Alhora es preveu millorar l'eficiència i sostenibilitat mediambiental de les empreses participants, afavorint la reutilització i valorització de subproductes en el cas de la producció vitivinícola i disminuint la utilització d'antimicrobians com a antibiòtics i òxid de zinc en el cas de la producció porcina. La subvenció per aquest projecte és de 76.332€ i compta també amb la participació de les empreses Cuarte, Unió Origen, IA Sapiens Innovation i el Clúster Aragonès d’Alimentació.
L’altre dels projectes premiats és Enotech 4.0 que presenten conjuntament INNOVI, el Clúster Alimentari de Galicia i Packaging Cluster.
Enotech 4.0 aborda la necessitat del sector vitivinícola de millorar la seva productivitat mitjançant la recollida, monitorització i anàlisi de dades a la vinya i el celler que permeti a les empreses vitivinícoles prendre decisions millors i més àgils en els seus processos, com ara la verema, la fermentació o l'embotellament. Per això, Enotech 4.0 té com a objectiu impulsar l'ús de tecnologies i solucions digitals –concretament sensòrica IoT, visió artificial i big data i machine learning i deep learning– al sector vitivinícola, que ajudin a millorar el rendiment productiu i la qualitat del producte. El resultat que persegueix Enotech 4.0 és el desenvolupament i la validació d'una plataforma per a la recollida, monitorització i anàlisi de big data, recollits mitjançant sensors IoT i de visió artificial, a l'entorn de la producció vitivinícola perquè els cellers puguin testar algorismes d'analítica avançada, machine learning i deep learning que els permetin optimitzar operacions. La subvenció per aquest projecte és de 170.274€ i compta també amb la participació de AIS Vision Systems, Nexpert, TripleAlpha, Martín Códax, Sumarroca i Viña Costeira.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris