CarbonFLOW: El carboni del bosc a la vinya: Utilització de residus agroforestals en vinya com a mulching i esmena orgànica.

Info Innovi,

Projecte coordinat per INNOVI. Socis beneficiaris: ADV Pla de Manlleu i Boscat. En el projecte participen 2 centres tecnològics: Universitat de Lleida i INCAVI.

El projecte GO CARBONFLOW aborda la sostenibilitat del maneig de sòls en vinyes, especialment en contextos de secà, davant el repte del canvi climàtic. A Catalunya, on més del 84% de la vinya és de secà i prop del 50% es gestiona sota producció ecològica, es plantegen alternatives a les pràctiques tradicionals, com el llaurat, que contribueixen a problemes com l'erosió, la pèrdua de matèria orgànica i alts nivells d'emissions de carboni.

Principals iniciatives i estratègies del projecte:

  1. Cobertes vegetals:

    • Afavoreixen la millora de la qualitat del sòl (increment de matèria orgànica, millora estructural, reducció de l’erosió) i la biodiversitat.
    • Permeten gestionar el vigor de la vinya i controlar males herbes.
    • S'avalua la implementació de tècniques com el roller crimper, que permet finalitzar les cobertes sense competència amb la vinya.
    • Tot i els beneficis, s’identifiquen riscos, com la competència per aigua i nutrients, especialment en sistemes de secà.
  2. Esmenes biològiques i tècniques avançades:

    • BRF (Bois Rameaux Fragmenté): Aplicació de restes de fusta triturada per estimular la microbiologia del sòl i afavorir la fixació de carboni.
    • Compostos rics en microorganismes per millorar la biodiversitat del sòl i optimitzar l’ús de recursos hídrics i nutrients.
    • Integració de fongs micorízics per potenciar la simbiosi planta-sòl i la sostenibilitat del sistema.
  3. Encoixinats orgànics (mulching):

    • Control de males herbes sota les línies de vinya, sense afectar l’estructura del sòl.
    • Substitució de labors mecàniques amb materials com estelles de pi o closca d’ametlla, contribuint també a l’economia circular.
  4. Adaptació a les polítiques climàtiques europees:

    • Promoció d’una gestió agrària sostenible dins l’estratègia de l’agricultura verda (PAC 2023, Green Deal, Carbon Farming).
    • Desenvolupament de sistemes de crèdits climàtics, com el Sistema de Crèdits Climàtics de Catalunya, que integren agricultura i silvicultura per augmentar la resiliència dels paisatges agraris.

Objectiu general:

El projecte busca integrar pràctiques innovadores que millorin la qualitat del sòl, maximitzin el seu potencial com a embornal de carboni i garanteixin la sostenibilitat de les vinyes, tot considerant les especificitats del clima mediterrani. Així, es pretén assolir una transició cap a una viticultura regenerativa, resilent i adaptada a les necessitats mediambientals i productives actuals.

Comments


To comment, please login or create an account

Ea sit quaeque consulatu, nam causae nonumes in, ne sea graeci quidam pericula. Id eius scriptorem sit, affert ridens ea eam, no est illum instructior. Cu veri gubergren appellantur vis. Te summo facilisi constituto qui, ad mundi nemore causae pro. Equidem euripidis at vis, mundi intellegat quaerendum ex sit, ea nusquam fierent mea.

Ea pro nisl adhuc consequat. Mei at posse graecis epicurei, novum causae erroribus usu no, ne ubique praesent scribentur quo. Ea vis quod labitur sapientem, qui te putant laoreet sententiae, alii velit vidisse eam ex. Eum ut idque soluta diceret.

Modify cookies