MERCADO ONLINE DE LA UVA

CarbonFLOW: El carboni del bosc a la vinya: Utilització de residus agroforestals en vinya com a mulching i esmena orgànica.

Info Innovi,

Projecte coordinat per INNOVI. Socis beneficiaris: ADV Pla de Manlleu i Boscat. En el projecte participen 2 centres tecnològics: Universitat de Lleida i INCAVI.

El projecte GO CARBONFLOW aborda la sostenibilitat del maneig de sòls en vinyes, especialment en contextos de secà, davant el repte del canvi climàtic. A Catalunya, on més del 84% de la vinya és de secà i prop del 50% es gestiona sota producció ecològica, es plantegen alternatives a les pràctiques tradicionals, com el llaurat, que contribueixen a problemes com l'erosió, la pèrdua de matèria orgànica i alts nivells d'emissions de carboni.

Principals iniciatives i estratègies del projecte:

  1. Cobertes vegetals:

    • Afavoreixen la millora de la qualitat del sòl (increment de matèria orgànica, millora estructural, reducció de l’erosió) i la biodiversitat.
    • Permeten gestionar el vigor de la vinya i controlar males herbes.
    • S'avalua la implementació de tècniques com el roller crimper, que permet finalitzar les cobertes sense competència amb la vinya.
    • Tot i els beneficis, s’identifiquen riscos, com la competència per aigua i nutrients, especialment en sistemes de secà.
  2. Esmenes biològiques i tècniques avançades:

    • BRF (Bois Rameaux Fragmenté): Aplicació de restes de fusta triturada per estimular la microbiologia del sòl i afavorir la fixació de carboni.
    • Compostos rics en microorganismes per millorar la biodiversitat del sòl i optimitzar l’ús de recursos hídrics i nutrients.
    • Integració de fongs micorízics per potenciar la simbiosi planta-sòl i la sostenibilitat del sistema.
  3. Encoixinats orgànics (mulching):

    • Control de males herbes sota les línies de vinya, sense afectar l’estructura del sòl.
    • Substitució de labors mecàniques amb materials com estelles de pi o closca d’ametlla, contribuint també a l’economia circular.
  4. Adaptació a les polítiques climàtiques europees:

    • Promoció d’una gestió agrària sostenible dins l’estratègia de l’agricultura verda (PAC 2023, Green Deal, Carbon Farming).
    • Desenvolupament de sistemes de crèdits climàtics, com el Sistema de Crèdits Climàtics de Catalunya, que integren agricultura i silvicultura per augmentar la resiliència dels paisatges agraris.

Objectiu general:

El projecte busca integrar pràctiques innovadores que millorin la qualitat del sòl, maximitzin el seu potencial com a embornal de carboni i garanteixin la sostenibilitat de les vinyes, tot considerant les especificitats del clima mediterrani. Així, es pretén assolir una transició cap a una viticultura regenerativa, resilent i adaptada a les necessitats mediambientals i productives actuals.

Comentarios


Para comentar, por favor inicia sesión o crea una cuenta

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies