OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Un pas històric per a la gestió de l’aigua al territori: La Comunitat de Regants del Penedès

Info Innovi,

El passat 20 de setembre, es va celebrar l'acte de constitució de la Comissió Redactora dels estatuts de la Comunitat de Regants del Penedès, un fet destacat per al futur del sector vitivinícola de la regió. L'alcalde de Sant Jaume dels Domenys, Magí Pallarès, va inaugurar l'acte davant de més de 500 persones, qualificant el dia com a "històric" pel territori. Va remarcar que el Penedès es troba en el seu tercer any consecutiu de sequera, fet que subratlla la necessitat urgent d’una gestió eficient de l’aigua.

INNOVI col·labora en la impulsió de la creació de la Comunitat de Regants, facilitant la connexió entre tots els agents implicats. Des de fa més d’un any, l’entitat ha organitzat nombroses jornades tècniques i taules de coordinació que han permès als membres trobar-se, intercanviar coneixements i compartir impressions sobre els reptes i les oportunitats que representa aquest projecte. Aquesta tasca de mediació i foment del diàleg ha ajudat a avançar en la definició de la Comunitat i en la creació d’un espai comú de treball que contribueixi a fer realitat una gestió sostenible de l’aigua al territori.

En l’acte, Joan Solé, tècnic d'Infraestructures de Catalunya (ICAT), va presentar l'estudi preliminar sobre l'ús d'aigua regenerada a la zona, que comprèn l’àrea geogràfica de la DO Penedès. Aquesta nova Comunitat de Regants serà la més gran de Catalunya basada en aigua regenerada. Una altra de les principals característiques de la nova comunitat de regants serà que es dimensionarà per a al realització d’un reg de suport, amb dotacions per hectàrea molt menors dels de la majora de comunitats actuals. També es va destacar que ja hi ha infraestructures com l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Sant Oliva, ja està equipada amb un sistema terciari que elimina nitrogen i fòsfor, preparant l’aigua per al reg de conreus llenyosos, especialment vinyes, equipament que li manca a la resta d’EDARs del territori. En aquest, es troben 32 depuradores, de les quals 7 són de gran capacitat i en les quals es focalitzarà l’obtenció d’aigua  (Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní, Vilanova i la Geltrú, Ribes-Sitges, Cubelles, Calafell i la mencionada de Santa Oliva que recull les aigües del Vendrell). Aquestes depuradores dotaran d'aigua regenerada a les zones de conreu mitjançant una combinació de xarxes de reg primari i secundari. Des del territori també s’ha demanat que es considerin altres fonts d’aigua com la provinent de la nova dessaladora de Cubelles.

El projecte s’inicia amb la anàlisis del reg de 27.000 hectàrees potencials, amb 13.000 hectàrees que es podrien regar directament des de les EDAR i altres 14.000 que requeriran sistemes de bombament per elevar l'aigua a les zones més allunyades o de major altitud, com les vinyes situades fins a 800 metres.

Solé també va assenyalar que un dels principals reptes serà la implementació del reg a les zones protegides per la Xarxa Natura 2000, on l'ús de l'aigua regenerada podria ser més complex. A més, només una part de l’aigua tractada per les EDAR serà disponible per al reg, ja que la resta estarà destinada a altres usos, com l’industrial, el cabal ecològic o la recàrrega d’aqüífers

Carles Gabernet, Cap de la Gerència de Gestió Territorial en Infraestructures.cat, i que liderarà el procés de constitució, va explicar que, que la comunitat es constituirà formalment una vegada la Comissió redactora hagi finalitzat el procés de redacció de les ordenances i estatuts, previsiblement a principis el 2025. Això no obstant, no serà fins que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) n’atorgui la concessió de les aigües que aquesta podrà començar a funcionar. En paral·lel a la feina de la Comissió Redactora dels Estatuts, el Departament d’Agricultura i Infrestrucutres.cat començaran a redactar els estudis i projectes tècnics per definir les infraestructures i recursos necessaris per fer realitat el regadiu.

Gabernet també va subratllar la importància de garantir la participació dels propietaris de terres, ja que el seu suport és essencial per justificar la inversió pública inicial. El cost total del projecte serà finançat en un 85% per l’administració, mentre que el 15% restant serà a càrrec dels usuaris, que també hauran de sufragar els costos de les instal·lacions dins de les seves parcel·les.

Durant l’assemblea, es va aprovar l’ampliació de l’àmbit d’estudi de la Comunitat per incloure fins a 62 municipis de la Denominació d’Origen (DO) Penedès, estenent-se també a parts de l’Anoia, Baix Llobregat i Alt Camp.

La Comissió Redactora, formada per més de 90 propietaris de terres, començarà a treballar en les properes setmanes en la redacció dels estatuts, amb l’objectiu de finalitzar-los en diverses reunions i amb la participació activa de tots els interessats. Aquesta serà una de les més de 1.000 Comunitats de Regants de Catalunya, però amb la particularitat d’adaptar-se a les necessitats específiques del regadiu del Penedès i la utilització principalment d’aigua regenrada.

Tot i que la posada en marxa completa del sistema de regadiu es podria allargar entre 5 i 7 anys, la constitució de la Comunitat marca l'inici d'un canvi estructural per al Penedès, que permetrà afrontar els reptes del canvi climàtic i garantir la viabilitat del sector vitivinícola en el futur.


Comments


To comment, please login or create an account

Ea sit quaeque consulatu, nam causae nonumes in, ne sea graeci quidam pericula. Id eius scriptorem sit, affert ridens ea eam, no est illum instructior. Cu veri gubergren appellantur vis. Te summo facilisi constituto qui, ad mundi nemore causae pro. Equidem euripidis at vis, mundi intellegat quaerendum ex sit, ea nusquam fierent mea.

Ea pro nisl adhuc consequat. Mei at posse graecis epicurei, novum causae erroribus usu no, ne ubique praesent scribentur quo. Ea vis quod labitur sapientem, qui te putant laoreet sententiae, alii velit vidisse eam ex. Eum ut idque soluta diceret.

Modify cookies