El Clúster INNOVI coordina en el projecte VIPO: una eina formativa basada en la realitat virtual, amb l'objectiu de crear una nova eina tecnològica que faciliti l'aprenentatge immersiu per a la incorporació de personal qualificat en les tasques de la vinya i contribuir d'aquesta manera a la millora de la competitivitat del sector vitivinícola.
VIPO és una iniciativa que pretén donar resposta a una demanda dels cellers i que, coordinada pel clúster vitivinícola INNOVI, compta també amb la participació d'empreses del sector vitivinícola com Bodegas Cuatrorayas, VITARTIS, la Fundació Eurecat, Adecco, Vitivin i Arvipo.
Per això, el projecte contempla la posada en marxa d'un prototip de tisora de poda que respongui en un entorn virtual, amb diversos escenaris de pràctica de poda, amb la finalitat de poder simular una experiència propera a la realitat i als paràmetres d'una vinya real, i que en un futur permeti carregar escenaris reals, a través de l'escaneig de vinyes o de nous escenaris virtuals.
La proposta que treballa INNOVI i les empreses associades vol crear una acció formativa, contrastada, validada i completa que permeti formar a treballadors en l'activitat de la poda que ja estiguin en el sector, per a millorar la seva capacitat, o gent que vulgui entrar en aquest sector perquè després puguin ser contractats per les empreses, i oferir unes garanties que aquests treballadors seran més eficients i productius.
Al mateix temps, VIPO vol minimitzar o anul·lar l'impacte negatiu que podrien tenir en la planta o en les plantacions si aquestes proves formatives i les persones que es troben en ple procés d'aprenentatge es formen in situ, amb l'impacte i possibles conseqüències econòmiques que això podria produir per als cellers i els terrenys agrícoles.
Amb aquest format innovador INNOVI vols acostar més gent al coneixement de determinades activitats agrícoles, com és en aquest cas la poda i atreure a gent jove al sector primari a través de la tecnologia i de la formació en activitats agrícoles amb formats que resultin més atractius per a aquests col·lectius. A més, afrontarà un repte que molts cellers plantegen, abordar la dificultat de trobar mà d'obra qualificada per a la realització de tasques en vinya.
Aquest projecte compta amb el suport del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, així com de la Unió Europea a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Forma part de la convocatòria 2022b MRR dins del programa de suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) per contribuir a la millora de la competitivitat de la indústria espanyola.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris