El passat dia 19 vàrem celebrar la Jornada de digitalització en el sector vitivinícola conjuntament amb el Clúster de mitjans agrícoles FEMAC.
L’objectiu era introduir en el sector com les tecnologies digitals ens poden ajudar en la presa de decisions per aconseguir millorar la competitivitat de les empreses.
En la primera intervenció en Carles Gómara d’ACCIÓ ens va introduir diferents exemples d’utilització del Cloud Computing, Internet of Things, Big Data, Realitat Augmentada, Intel·ligència Artificial (IA) o la Connectivitat 5G.
En aquest sentit va apuntar que la IA és l’eina que s’empra per a gestionar la ingent quantitat de dades que ja es poden captar des de sensors, càmeres o d’altres mitjans i de les que sovint no sabem quina utilització donar-li.
Jesús Cerquides del CSIC ens va explicar com la IA ens pot ajudar en la cadena de valor amb diferents exemples com la robotització en viticultura, el big data en la presa de decisió en celler i diferents apps que ajuden en la compra de producte.
En Xavier Jofre de Mobile World Capital Barcelona va iniciar la seva ponència exposant les potencialitats del 5G: baixa latència-temps de reacció, alta velocitat de descàrrega i la possibilitat de connexió massiva de dispositius. Gràcies a aquestes capacitats ens va mostrar diferents exemples com, per exemple, la poda assistida d’un camp de nectarines amb un robot connectat 5G a Albatàrrec; la teleoperació de maquinària a distància o el turisme immersiu que podria ser aplicable a l’enoturisme.
En el cas de la poda assistida, ens va demostrar que a partir d’unes ulleres intel·ligents connectades a un consultor hi pot haver un important estalvi de costos. Aquesta tecnologia podria tenir altres aplicacions com en la reparació assistida en camp de maquinària per part del propi viticultor amb assistència a distància d’un mecànic expert.
Les darreres tres intervencions van estar per part de membres del clúster.
The BeBrand i Covides ens van explicar un projecte low cost de sensorització de línies d’embotellat existents per gestionar l’estoc de matèries primeres i velocitats de línies.
El reconeixement facial per gestionar les persones en camp va ser el projecte explicat per Raw Data. Els avantatges d’aquest sistema es centren en la facilitat d’ús i la interconnexió amb altres sistemes i eines existents.
Finalment, AgroMapping va exposar diferents projectes en els que la teledetecció hi juga un paper clau: tant per predir collites com per gestionar l’aplicació de fitosanitaris i fertilització.
Ea sit quaeque consulatu, nam causae nonumes in, ne sea graeci quidam pericula. Id eius scriptorem sit, affert ridens ea eam, no est illum instructior. Cu veri gubergren appellantur vis. Te summo facilisi constituto qui, ad mundi nemore causae pro. Equidem euripidis at vis, mundi intellegat quaerendum ex sit, ea nusquam fierent mea.
Ea pro nisl adhuc consequat. Mei at posse graecis epicurei, novum causae erroribus usu no, ne ubique praesent scribentur quo. Ea vis quod labitur sapientem, qui te putant laoreet sententiae, alii velit vidisse eam ex. Eum ut idque soluta diceret.
Comments