OBSERVATORI INTEL·LIGENT

INNOVI demostra la viabilitat de produir Most Concentrat Rectificat localment

Mònica Monera Martínez,

Amb la intenció d’invertir la tendència dels últims anys a Catalunya, on hi ha hagut una reducció del preu del raïm degut a una gran oferta, INNOVI va impulsar el passat desembre el projecte MCR. Aquest projecte ha estudiat l’ús de noves tecnologies basades en membranes i altres tecnologies per a poder implementar la producció de most concentrat i rectificat (MCR) localment. Aquest apropament ha de permetre millorar la identificació dels escumosos catalans al territori i, alhora, reduir l’impacte ambiental associat a l’ús del sucre importat des d’altres regions.

El Most concentrat rectificat és el resultat d’un procés fisicoquímic de concentració i rectificació del most que té com a resultat un producte estable que permet substituir els sucres que actualment s'afegeixen als escumosos per a fer la segona fermentació.

Durant l’execució del projecte, el centre tecnològic Eurecat ha dut a terme un scouting tecnològic i proves a escala de laboratori per tal d’estudiar quin és l’estat de les tecnologies relatives als processos de concentració i de rectificació, a més d’avaluar tècnicament les diferents alternatives i amb una major expectativa d’èxit per la seva implementació a nivell industrial.

Les tecnologies que s’han avaluat durant el projecte són:

  • Ultrafiltració (amb diferents membranes)
  • Resines d’intercanvi iònic (per a l’etapa de rectificació)
  • Nanofiltració
  • Osmosi directa
  • Osmosi inversa

Amb aquest estudi s’ha obtingut un MCR amb les mateixes característiques fisicoquímiques que els utilitzats, actualment, per la indústria vitivinícola.

A més, s’ha fet una primera aproximació respecte la reducció en l’impacte ambiental ja que es va simular la instal·lació d’una planta productora d’MCR al Penedès per a constatar que la reducció de la petjada de CO2 era fins a 22 vegades en el producte final (MCR) si es comparava la producció d’MCR al Penedès, a partir de most propi, respecte a la producció a La Mancha.

Fins i tot, l’estudi ha iniciat el plantejament d’una potencial planta mòbil de concentració de most que podria reduir, encara més, l’impacte ambiental d’aquest producte.

La utilització d’MCR produït a nivell local convertiria els vins escumosos catalans en els únics productes de la seva categoria, a nivell mundial, que no incorporarien sucres provinents d’altres cultius, aconseguint un avantatge competitiu destacable respecte de la resta. A més, l’MCR no afecta el producte final a nivell organolèptic.

Per tal de presentar els resultats del projecte es farà una jornada al llarg de 2021.

Aquest projecte està subvencionat per ACCIÓ, a través de la convocatòria d’ajuts a Iniciatives de Reforç a la Competitivitat 2020. Compta amb la col·laboració d’Eurecat que ha realitzat l’estudi tècnic i econòmic per a l’optimització de les tecnologies existents per aconseguir l’MCR amb les característiques idònies per a l’elaboració d’escumosos i la participació de les empreses Cades Penedès, Gramona, Juvé & Camps i Vilarnau i amb el Clúster INNOVI que ha actuat com a coordinador.

Comments


To comment, please login or create an account

Ea sit quaeque consulatu, nam causae nonumes in, ne sea graeci quidam pericula. Id eius scriptorem sit, affert ridens ea eam, no est illum instructior. Cu veri gubergren appellantur vis. Te summo facilisi constituto qui, ad mundi nemore causae pro. Equidem euripidis at vis, mundi intellegat quaerendum ex sit, ea nusquam fierent mea.

Ea pro nisl adhuc consequat. Mei at posse graecis epicurei, novum causae erroribus usu no, ne ubique praesent scribentur quo. Ea vis quod labitur sapientem, qui te putant laoreet sententiae, alii velit vidisse eam ex. Eum ut idque soluta diceret.

Modify cookies