OBSERVATORI INTEL·LIGENT

El CWP i INNOVI finalitzen un projecte d’estudi de la situació del regadiu al sector vitivinícola

Clara Santamaria,

El projecte Creació de Grup Operatiu per la innovació i optimització de la gestió de regadiu en sector vitivinícola va finalitzar el passat 30 de setembre de 2019 en el marc dels ajuts a la creació de grups operatius de l’Associació Europea per a la Innovació en el marc del PDR 2014-2020 (redacció de projectes).

El Catalan Water Partnership (CWP) i INNOVI vam realitzar un projecte interclúster finançat per Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de conèixer les oportunitats de millora i innovació vinculades a la gestió de l’aigua a Catalunya. El projecte sorgeix degut a l’alt interès en la temàtica tant de les entitats associades a INNOVI com al CWP, ja que coincideixen que és necessària més informació sobre la innovació i optimització de la gestió del regadiu en el sector vitivinícola. Per aquest motiu es va impulsar aquest projecte a finals de 2018.

L’execució del projecte s’ha dut a terme entre el Catalan Water Partnership (CWP) i INNOVI.

En aquest projecte es van realitzar entrevistes a diferents experts tant del sector vitivinícola com del sector de la gestió de l’aigua, les quals van generar unes conclusions que queden resumides a continuació:

1.       Situació actual del regadiu a Catalunya.

A partir de mitjans dels 90, va aixecar-se la prohibició de regar la vinya arrel de la disminució de pluges efectives. En aquell moment, es van crear dos posicionaments: a favor del regadiu ocasional i en contra del regadiu.

Actualment, degut a la climatologia, que es veu afectada pel canvi climàtic, hi ha zones que han convertit la vinya en un cultiu de regadiu, pràctica que es va estenent pel territori degut als coneixements i estudis de centres de recerca i investigació, que recalquen que la clau és saber fins a quin nivell es pot estressar la planta i com es pot mesurar d’acord amb els objectius de cada entitat i/o Denominació d’Origen (DO), i s’ha de tenir la capacitat de reproduir les condicions òptimes.

2.       Com fer front als reptes que s’enfronta el sector vitivinícola.

El sector vitivinícola és un dels sectors que més pateix i patirà els efectes del canvi climàtic. No només per la manca de pluges sinó per la recerca de fonts alternatives per regar. A més, el sector es veurà afectat per l’augment de temperatures les quals afecten directament als processos de maduració del raïm.

Per tal de garantir la disponibilitat de l’aigua, sobretot en cas de sequera, s’ha de dissenyar un pla de la gestió del cicle de l’aigua en l’abast geogràfic determinat i crear polítiques conjuntes de gestió de la vegetació.

3.       Optimització de la gestió del regadiu al sector vitivinícola.

Els dos valors que s’han de tenir en compte per poder mesurar i controlar la dosificació d’aigua que necessita el cep, són d’una banda la quantitat d’aigua  que es subministra i, de l’altra, el sistema més òptim per a implementar, és a dir, valorar la quantitat d’aigua que realment necessiten els cultius.

Tot i que aquests valors depenen molt de cada tipus de conreu i zona, el sistema més implementat actualment és el de degoteig, que també és considerat el més eficient.

4.       Identificació de les estratègies innovadores vinculades a la indústria 4.0 que permetin la gestió integrada dels elements vinculats al reg.

La Indústria 4.0 s’ha tornat necessària per optimitzar aquest tipus de sistemes a través de, per exemple, la sensorització ja que permeten conèixer les condicions locals de la planta, el sòl, l’ambient, etc. a més de les previsions meteorològiques.

5.       La reutilització de l’aigua al sector vitivinícola.

En funció de l’ús que se’n vulgui donar a l’aigua depurada s’han de complir uns criteris de qualitat segons el tractament de regeneració. El Reial Decret 1620/2007 de 7 de desembre de 2007, pel qual es regula el règim jurídic de la reutilització de les aigües depurades, es permet fer un ús agrícola d’aquestes aigües pels regs de cultius per a consum humà, pastures, aqüicultura, flors ornamentals i cultius industrials o alimentaris.

L’estudi ha permès identificar les estratègies innovadores vinculades a la indústria 4.0 que permeten la gestió integrada dels elements vinculats al reg, com són el sòl, la meteorologia, la disponibilitat d’aigua, entre d’altres, i que afecten a la quantitat i qualitat dels cultius. A més a més, s’han identificat les barreres socials, econòmiques i tecnològiques vinculades a la reutilització de l’aigua per al regadiu en el sector i s’han identificat els sistemes de tractament més adequats per aquest sector productiu.

Comments


To comment, please login or create an account

Ea sit quaeque consulatu, nam causae nonumes in, ne sea graeci quidam pericula. Id eius scriptorem sit, affert ridens ea eam, no est illum instructior. Cu veri gubergren appellantur vis. Te summo facilisi constituto qui, ad mundi nemore causae pro. Equidem euripidis at vis, mundi intellegat quaerendum ex sit, ea nusquam fierent mea.

Ea pro nisl adhuc consequat. Mei at posse graecis epicurei, novum causae erroribus usu no, ne ubique praesent scribentur quo. Ea vis quod labitur sapientem, qui te putant laoreet sententiae, alii velit vidisse eam ex. Eum ut idque soluta diceret.

Modify cookies