El projecte SUR3D, coordinat per l’associació INNOVI amb la participació d’OIMO Bioplastics, Eurecat, la Fundació Institut Català del Suro i el Clúster MAV, ha desenvolupat un nou material biodegradable a partir de taps de suro fets servir.
Actualment, a l’estat espanyol es rebutgen de 901 a 1.051 milions de taps de suro a l’any. Tant els taps de suro provinents de la indústria vitivinícola com la pols de suro que es genera durant el procés productiu d’aquests taps són considerats residus i s’utilitzen, principalment, per a la generació d’energia.
El projecte SUR3D, que s’ha desenvolupat entre agost de 2022 i abril de 2023, ha utilitzat aquests residus per a obtenir un nou material d’alt valor afegit que permetrà obrir un nou camp de mercat i constituir-se com un clar exemple d’aplicació d’un model d’economia circular.
En aquest projecte, l’empresa OIMO s’ha encarregat de desenvolupar una nova formulació bioplàstica apta per a impressió 3D amb base de fibres de suro obtinguda a partir de suros usats. El polímer desenvolupat per OIMO és biobasat en un percentatge superior al 80% i 100% biodegradable en condicions naturals. Aquest aspecte el distingeix d’altres biopolímers del mercat, com per exemple el PLA, un dels biomaterials més populars en impressió 3D pel seu cost i la seva facilitat d’impressió, ja que es tracta d’un material biodegradable en l’àmbit industrial però no en condicions naturals.
Al seu torn, el suro és un material natural, renovable i biodegradable amb una combinació de propietats que el fan únic i versàtil. Entre aquestes propietats cal destacar la baixa densitat, l’elevada resistència mecànica i al foc i la baixa conductivitat tèrmica i elèctrica, a més de ser un bon aïllant tèrmic i acústic i posseir gran elasticitat.
PARTS DEL PROCÉS
COMPETIR AMB EL PLÀSTIC
El nou biomaterial presenta propietats físiques similars al suro (propietats aïllants) mantenint la biodegradabilitat natural del polímer. D’altra banda, la incorporació de suro a la formulació ha permès obtenir un compound per a impressió 3D amb propietats mecàniques superiors al polímer sense suro.
Per tant, les propietats millorades d’aquest nou biomaterial poden aportar molta versatilitat pel que fa a les tecnologies d’impressió 3D i competir directament amb altres productes en base plàstic que tenen un impacte ambiental major.
Durant els pròxims mesos el consorci decidirà com donar continuïtat al projecte. Principalment, els passos següents es basaran en buscar aplicacions del nou biomaterial relacionades amb l’aïllament tèrmic i l’optimització de la formulació del compound per a utilitzar-lo en altres processos, com la injecció.
Ea sit quaeque consulatu, nam causae nonumes in, ne sea graeci quidam pericula. Id eius scriptorem sit, affert ridens ea eam, no est illum instructior. Cu veri gubergren appellantur vis. Te summo facilisi constituto qui, ad mundi nemore causae pro. Equidem euripidis at vis, mundi intellegat quaerendum ex sit, ea nusquam fierent mea.
Ea pro nisl adhuc consequat. Mei at posse graecis epicurei, novum causae erroribus usu no, ne ubique praesent scribentur quo. Ea vis quod labitur sapientem, qui te putant laoreet sententiae, alii velit vidisse eam ex. Eum ut idque soluta diceret.
Comments