OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Sinergies i experiències entre el clúster vitivinícola del Perú i INNOVI

Clara Santamaria,

Els integrants de la delegació peruana van tenir l'oportunitat d'aprendre d'experiències i coneixements per part d'INNOVI. Una excel·lent primera trobada per tal de buscar sinergies i compartir coneixements per impulsar projectes d’innovació col·laboratius.

Durant la primera setmana de desembre vam rebre a INNOVI la visita de representants de 13 empreses peruanes que han impulsat el seu propi clúster vitivinícola al seu país.

Des del dia que van arribar, el diumenge 1 de desembre, van conèixer i realitzar una sèrie d’activitats dins del panorama enològic i agroalimentari català. Una de les més destacables és la visita al celler Vilarnau durant la tarda del dilluns on van fer un tast de diferents tipus de cava, després de visitar les instal·lacions de l’IRTA Fruitcenter, que es troben a Lleida.

El dimarts 3 de desembre va començar la jornada amb la rebuda oficial a l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès per part de l'alcalde Pere Regull i el regidor de Promoció Econòmica Joan Manel Montfort on es van intercanviar opinions i l’alcalde va explicar quins van ser els inicis del clúster INNOVI. 

Més tard, a l’edifici de l’Enològica, IRTA, INCAVI i INNOVI van poder presentar les seves respectives institucions. Després, els socis d’INNOVI i els celleristes peruans van poder intercanviar impressions i buscar sinergies mentre es duia a terme el dinar a peu dret.

Aquest dinar va ser el moment clau on els socis d'INNOVI van poder establir noves sinergies amb les empreses vitivinícoles del Perú, així com una oportunitat única per compartir experiències i sensacions personals entre el Perú i Catalunya. Aquest tipus d’accions internacionals són molt valorades pels socis dels clústers en general.

Durant la jornada, vam tenir l’oportunitat de parlar amb més profunditat amb dos dels integrants del clúster: Jason Astete, de la Bodega Villacurí, i Ismael Carpio, de la Vitivinícola La Pampa. Ens van explicar les diferents raons per les quals han impulsat, juntament amb la resta d’empreses vitivinícoles peruanes, aquest clúster i cap a on volen dirigir-se d’ara endavant.

La intenció de venir a conèixer INNOVI sorgeix de CITEvid (Centro de Innovación Tecnológica Vitivinícola), sota el que, a través d’un fons públic anomenat Innóvate Perú, ens reunim 13 empreses del sector vitivinícola per impulsar el nostre propi clúster”, ens explica en Jason.

La visita a INNOVI ha estat, per a ells, l’oportunitat perfecte per conèixer de primera mà com s’agrupa el clúster vitivinícola català, referent internacional i únic dins del sector vitivinícola, i saber així com s’identifiquen els diferents components dins d’aquest. 

Per al clúster vitivinícola del Perú és important conèixer els passos per impulsar la seva cultura enològica i que es conegui a tot arreu. “Els millors restaurants del Perú destaquen la tradició del Pisco a escala internacional”. Així ens ho fa saber en Jason.

Un dels objectius dels components del clúster peruà, a més de l’impuls de la viticultura pel Perú, és posicionar el Pisco al mercat internacional diferenciant el tipus d’elaboració industrial amb l’artesana. Així, aquestes empreses volen donar-se a conèixer al món com el que són: productors artesanals amb un valor afegit que volen posar en diferencial.

El clúster vitivinícola del Perú porta en marxa sis mesos, finançat i administrat per CITEvid. En l’actualitat, el clúster centra els seus esforços en crear una manera de treballar conjunta i més regular. És molt important poder marcar unes pautes amb la finalitat de que les empreses agafin el lideratge d’aquest projecte i l’impulsin de manera individual. Només d’aquesta manera, mantindrem al sector vitivinícola peruà unit.

Finalment, ambdós components del clúster asseguren que, després d’escollir INNOVI com a centre de referència, “estem feliços de què ens hagueu rebut amb aquesta hospitalitat i hàgim pogut compartir tantes idees i experiències. Marxem amb molts ànims i ganes de seguir treballant en el nostre clúster vitivinícola peruà”.

La visita a Catalunya va finalitzar l’endemà amb una reunió de la delegació peruana a les instal·lacions d'ACCIÓ amb Joan Martí, Director de la Unitat de clústers i Encarni Avilés, Cap de Capacitació de Clústers i Unitat de Clústers Alimentaris.

En aquesta reunió, van poder conèixer de primera mà, com ACCIÓ recolza i impulsa els clústers i quin és l’acompanyament que fan de manera personalitzada a tots i cada un dels 30 clústers que formen part del programa Catalunya Clústers.

Comments


To comment, please login or create an account

Ea sit quaeque consulatu, nam causae nonumes in, ne sea graeci quidam pericula. Id eius scriptorem sit, affert ridens ea eam, no est illum instructior. Cu veri gubergren appellantur vis. Te summo facilisi constituto qui, ad mundi nemore causae pro. Equidem euripidis at vis, mundi intellegat quaerendum ex sit, ea nusquam fierent mea.

Ea pro nisl adhuc consequat. Mei at posse graecis epicurei, novum causae erroribus usu no, ne ubique praesent scribentur quo. Ea vis quod labitur sapientem, qui te putant laoreet sententiae, alii velit vidisse eam ex. Eum ut idque soluta diceret.

Modify cookies