OBSERVATORI INTEL·LIGENT

WatEnerWine: Water and Energy in the wine sector: transition towards a sustainable, efficient and resilient industry

Info Innovi,

Projecte finançat per  la convocatòria MP-COSME-2023-AGRICLUSTER.

Consorci

El consorci del projecte reflecteix diferents actors del sector agroalimentari sostenible, i inclou: tres clústers agro-alimentaris (INNOVI, INNO’VIN, CLUST-ER), dues organitzacions de suport (CWP i VINIDEA), i dos centres tecnològics (EURECAT i IFV).

  • Clúster Vitivinícola Català -INNOVI (Coordinador)
  • EURECAT
  • Catalan Water Partnership – CWP
  • Cluster vitivinícola de Nouvelle Aquitaine - INNO’VIN
  • Institut Français de la vigne et du vin - IFV
  • Clúster agroalimentari d’Emilia-Romagna - CLUST-ER
  • VINIDEA

Antecedents:  

La indústria vitivinícola europea és un contribuïdor significat en l’economia europea. El pes de la viticultura juga un paper més important a França, Itàlia, Espanya i Portugal, ja que es conrea a gairebé totes les regions del sud d'Europa. La producció de vi és un exemple d'una activitat on el processament es realitza in situ, de manera que el valor afegit es manté a la regió de producció.

La producció de vi és vital per les àrees rurals ja que contribueix en :

  • Turisme de qualitat
  • Preservació del paisatge
  • Retenció de població permanent

Seguint amb el treball del projecte europeu EPAWI (Projecte COSME) i la Wine Innovation Collaboration Alliance (WICA), l’enquesta mundial que van produir amb la participació de més de 600 productor i viticultors; es defineixen els principals reptes del sector vitivinícola a nivell mundial en:

  • Reduir l’ús d’energia i millorar l’eficiència energètica per a la producció mitjançant l’ús de tecnologies menys intensives en energia i amb baixes emissions de carboni.
  • Augmentar l'ús de fonts d'energia renovables (per exemple, solar, eòlica, biomassa sostenible, coproductes).
  • Millorar l'eficiència hídrica.

Objectius:  

El projecte persegueix el següent objectiu principal:

Donar suport a les  accions per a l'establiment de la “European Agri-food Sustainability Cluster  Partnerships” centrades en impulsar (promoure i implementar) l'adopció per part  de les PIME de tecnologies d'eficiència de recursos en l'àmbit de l'energia i l'aigua  i específicament en l'eficiència energètica, l'energia renovable i la gestió i  eficiència de l'aigua.

Aquest objectiu general es vertebra en diversos objectius específics:

  • Crear una xarxa de clústers, organitzacions de suport empresarial (OSE), centres tecnològics i PIMEs per promoure l’objectiu del projecte.
  • Millorar les estructures i capacitats dels clústers i OSE de la Unió Europea per a donar suport a les PIMEs en la seva transició cap a la sostenibilitat.
  • Millorar l’eficiència energètica i en gestió d’aigua dels cellers per tal d’adoptar accions i tecnologies.
  • Reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle i l’ús de recursos.
  • Reduir els costos operatius.
  • Involucrar organitzacions a les iniciatives europees de sostenibilitat.

Accions  a desenvolupar: 

El projecte parteix des del mapeig de les bones pràctiques en relació a la gestió de l’aigua, l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables en el sector vitivinícola i altres sectors agroalimentaris. Aquest recull es farà amb el suport de dades extretes d’una enquesta global i l’anàlisi de diversos estudis i articles científics.

Més endavant es promocionarà la col·laboració a través de la European Agri-food Sustainability Cluster Partnership, que definirà l’agenda estratègica per al sector. A més, es treballarà en la incorporació de bones pràctiques per part de PIMEs, a través de grups de treball i missions col·laboratives i el suport dels centres tecnològics i els clústers.

Les activitats proposades agrupades en WP es centren en:

  • Crear una xarxa de clústers, BSO, centres tecnològics i pimes per treballar en cooperació per millorar la sostenibilitat i competitivitat de les pimes de la UE, desenvolupant una Agenda Estratègica Comuna per als pròxims 10 anys i col·laborant amb iniciatives ja existents.
  • Millorar les estructures i capacitats dels clústers i BSO de la UE per donar suport a les pimes en la seva transició cap a la sostenibilitat, creant els Centres i Assessors de Transició Verda.
  • Millorar l'eficiència i gestió energètica i de l'aigua dels cellers fomentant l'adopció, implementació i desplegament de tecnologies per millorar la seva sostenibilitat a través de Grups de Treball temàtics a nivell nacional i de la UE.
  • Crear recursos de transferència de coneixement, com una guia de millors pràctiques o el Catàleg d'Innovació.
  • Involucrar organitzacions en iniciatives de sostenibilitat a nivell de la UE mitjançant esdeveniments i activitats de difusió.



Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies