OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Estratègies per afrontar el canvi climàtic i la sequera gairebé extrema: INNOVI lidera una trobada amb viticultors i experts a les Fires de Maig

Carles Gala,

La jornada "Com adaptem la vinya al canvi climàtic: tàctiques i estratègies", organitzada pel Clúster INNOVI, es va celebrar el passat dijous 11 de maig en el programa de les Fires de Maig de Vilafranca del Penedès. L'esdeveniment, marcat per la sequera actual, va reunir més de 100 assistents i va obrir un nou debat sobre les maneres més eficients d'adaptar el cultiu de la vinya al canvi climàtic.

L'esdeveniment va comptar amb la participació de professionals destacats del sector. Lluís Giralt, investigador de l'INCAVI, va presentar un estudi sobre la gestió de l'estrès hídric a la vinya. Per la seva part, el viticultor Julián Palacios va exposar pràctiques agronòmiques en un context de sequera extrema, i Manel Badia va aportar informació molt valuosa sobre els sistemes de plantació Keyline i el seu millorament per un aprofitament eficient de l’aigua de la pluja.

Eloi Montcada, clúster manager d'INNOVI, va centrar-se en les fonts alternatives per aconseguir aigua per al reg, atrevint-se a proposar als assistents de crear una comunitat de regants per proveir d'aigua les vinyes del Penedès usant l'aigua de la depuradora de Vilafranca.

L’esdeveniment va concloure amb una taula rodona sobre com els viticultors afronten el context actual de canvi climàtic, moderada per Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA en viticultura i canvi climàtic. Els participants van incloure Albert Valldosera, viticultor, Martí Albet d’ Albet i Noya, Marta Casas de Parés Baltà, Lluís Coll de Vallformosa i  el mateix Lluís Giralt.

Joan Manel Montfort, tinent d’alcalde de l’àrea de desenvolupament econòmic i projecció exterior de l’Ajuntament de Vilafranca, va fer-se càrrec de la clausura de la jornada, marcada a l’agenda del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta jornada va destacar la necessitat de reflexionar sobre com treballar la vinya en un context de poca aigua disponible, i la cerca constant de proveir d’eines per enfrontar aquest desafiament, garantint la producció de raïms de qualitat i la sostenibilitat econòmica.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies