Durant les Fires de Maig de Vilafranca del Penedès, el clúster vitivinícola català, INNOVI, va organitzar una jornada per debatre els reptes de la viticultura a Catalunya. De fet, una de les conclusions va ser que el canvi climàtic és un dels principals reptes.
Durant l’acte, el clúster manager d’INNOVI, Eloi Montcada, va presentar els resultats d’una enquesta sobre els principals reptes de la vinya a Europa, un estudi realitzat conjuntament amb altres clústers europeus a més de 1.000 viticultors i cellers. Un dels resultats d’aquesta enquesta és que el 21,2% dels enquestats creuen que el principal repte és el clima extrem i canvi climàtic, el 18,2% la reducció de l’ús de pesticides, el 17,2% les enfermetats vitícoles, el 17,2% el control de costos, el 15,2% l’escassetat d’aigua i un 11,1% la quantitat de producció de les vinyes.
Durant l’acte, Enric Regull i Robert Savé d’IRTA van explicar com gestionar els ceps perquè siguin operatius amb la sequera derivada del canvi climàtic i com fer una viticultura més eficient. Per altra banda, Alberto Gambra de Vitis Navarra, va explicar la importància de conservar i recuperar el material vegetal.
La jornada va tancar amb una taula rodona amb diversos representants del teixit vitícola català. Entre els participants hi havia Joan Rubió de Cal Tiques, que explicava els canvis que havia fet en alguns mètodes de conreu per adaptar-se a la realitat actual. També hi participava Teresa Martínez de Gramona, que va posar èmfasi en la professionalització de l’agricultura, la utilització de noves tècniques i la digitalització de la vinya, però sense deixar d’anar-hi. Francesc Pasqual de Can Pasqual de Gelida explicava que el fet d’elaborar el seu propi vi l’havia ajudat a conèixer millor les vinyes i el raïm. La viticultora Isabel Vidal, que també participava d’aquesta taula rodona, destacava que cal adaptar-se i millorar el coneixement de com treballar la vinya de manera col·lectiva. També recordava que cal cooperar i col·laborar per aconseguir un preu just del raïm. Finalment, Lluís Coll de Vallformosa, posava de relleu la necessitat de treballar conjuntament entre cellers i viticultors per aconseguir un bon vi i també explicava que cal incrementar la qualitat de la vinya per incrementar la qualitat del vi.
Aquest va ser un acte organitzat per INNOVI amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris