MERCADO ONLINE DE LA UVA

Viti-Ram: contribución de los ecosistemas y los servicios económicos de la integración de la viticultura y el ganado

Info Innovi,

Projecte cofinançat per la Unió Europea a través de la intervenció 7161 del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027

Projecte format per INNOVI com a coordinador del grup, Lagravera com a líder, Recaredo i Centre Tecnològic Forestal de Catalunya com a mebres del consorci.

Necessitat del projecte:
La combinació de canvi climàtic, sequera extrema, manca de relleu generacional, abandonament rural i condicions laborals difícils posa en risc el sector ramader extensiu, especialment el d’oví. A més, les finques vitivinícoles tenen reptes en sostenibilitat, gestió de la biodiversitat i reducció de costos, incloent la gestió de boscos i l'ús d'adobs. Aquest projecte busca integrar la pastura d’ovelles en vinyes per abordar aquests desafiaments de manera conjunta.

Situació de partida:

  • Sector ramader extensiu: Necessita més recursos pastorals i veu interès en l’ús de vinyes com a àrees de pastura.
  • Sector vitivinícola: Ha augmentat la superfície amb herbes en interrangs, incrementant la gestió mecanitzada i l’ús d’adobs orgànics. També es troba amb el cost de mantenir boscos per minimitzar el risc d'incendis.
  • Es detecta un potencial benefici mutu en la integració d'aquests sectors.

Objectius del projecte:

  1. Unir interessos: Connectar el sector ramader extensiu d’oví amb el sector vitivinícola per reduir costos econòmics i ambientals.
  2. Quantificar beneficis: Analitzar dades d’explotacions vitivinícoles ecològiques de mida artesanal per crear un model replicable.
  3. Avaluar impactes: Examinar com el pasturatge redueix la mecanització i l’ús d’adobs, i com la vinya pot millorar el farratge disponible per als ramats.
  4. Innovació en alimentació: Estudiar l’ús del pàmpol de vinya per alimentar ovelles en períodes de baixa herba.

Viabilitat del projecte:

  • Tècnica i econòmica: No es requereix inversió tecnològica significativa; el projecte es basa en coneixements existents i despeses de personal, amb un estudi bromatològic per valorar macronutrients.
  • Ambiental: L’impacte és limitat, ja que les zones de pasturatge són contigües a les finques del consorci.
  • Consorci: Dos cellers implicats amb experiència prèvia en pasturatge, permetent una implementació immediata.

Resultats esperats:
Aquest projecte té el potencial d'optimitzar l'ús dels recursos agraris i millorar la sostenibilitat econòmica i ambiental de dos sectors clau. També generarà nous coneixements aplicables a altres zones rurals amb condicions similars.


       

        

Comentarios


Para comentar, por favor inicia sesión o crea una cuenta

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies