OBSERVATORI INTEL·LIGENT

El sector vitivinicola a Catalunya genera 3.200MEUR de volum de negoci segons un estudi d’ACCIÓ

Info Innovi,

Ahir a la tarda, ACCIÓ, en col·laboració amb INNOVI, va presentar a Vilafranca del Penedès l'informe "La cadena de valor vitivinícola a Catalunya", que ofereix una radiografia detallada del sector dels vins i caves a Catalunya. Segons l'estudi, aquest sector genera un volum de negoci de 3.267 milions d'euros anuals, l'equivalent a l'1,2% del PIB català.

Dades clau de l'informe:

  • Volum de negoci i ocupació: El sector dels vins i caves a Catalunya compta amb 1.384 empreses, que donen feina a prop de 10.500 persones. Des de l'any 2016, el volum de negoci del sector s'ha duplicat.
  • Consolidació empresarial: El teixit empresarial vitivinícola a Catalunya és robust, amb el 81,2% de les empreses amb més de 10 anys de vida. A més, el 95,7% de les empreses són pimes.
  • Exportacions: Pràcticament la meitat de les empreses del sector (49,5%) són exportadores. L'any 2023, les exportacions de vins i caves de Catalunya van sumar 615 milions d'euros, cinc vegades més que el volum d'importació. Catalunya ha liderat les exportacions de vi tranquil i escumós  a l'exterior durant la darrera dècada, amb un 21,1% del conjunt de les vendes de l'Estat.

L'informe també proporciona una visió detallada del sector, des del cultiu i la cura de la vinya fins a la comercialització dels vins i caves. Destaquen els cellers, que representen el major nombre d'empreses, volum de negoci i llocs de feina. A més, es subratlla que Catalunya és un territori de referència internacional en qualitat vitivinícola, amb 12 Denominacions d'Origen i 19 vins catalans que tenen el distintiu de Vi de Finca Qualificada (VFC).

Reptes i tendències del sector:

El sector vitivinícola català està immers en un procés de transició, amb dues clares línies de transformació:

  1. Sostenibilitat: L'aposta per la sostenibilitat inclou la reducció del consum d'aigua, l'augment dels processos d'economia circular i de regeneració i reutilització dels sòls. Aquesta tendència està encaminada a reduir la petjada ambiental, oferir productes més saludables, augmentar l'oferta de vins ecològics i ampliar la varietat de sabors.
  2. Tecnologia i digitalització: La introducció de tecnologies com la intel·ligència artificial, la robotització, el big data i la robòtica està tenint un impacte creixent en el sector. Aquestes eines contribueixen a un major control en tot el procés de cultiu, elaboració i producció del vi, així com en la comercialització, on una traçabilitat òptima ajuda a millorar el prestigi i augmentar la presència al mercat.

Durant la presentació, representants d'ACCIÓ i INNOVI van ressaltar la importància de l'informe per comprendre millor la realitat del sector vitivinícola a Catalunya. Van subratllar la necessitat de continuar apostant per la innovació i la sostenibilitat per mantenir el lideratge internacional del sector

Troba l'informe sencer a : https://www.accio.gencat.cat/ca/serveis/banc-coneixement/cercador/BancConeixement/eic-sector-vins-i-caves-a-catalunya 

Recursos

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies