SENSORITZACIÓ I IA: L'ENOLOGIA QUE VE
Una de les revistes de ciència de dades més influents, la Harvard Data Science Review (HDSR), va decidir celebrar el seu cinquè aniversari (2024) amb un simposi dedicat al vi. «La raó per la qual vam triar [...] un tema de vi és que, des de la meva perspectiva, el vi és extremadament difícil d’estudiar des d’un punt de vista científic perquè hi ha una quantitat immensa de variables», va argumentar Xiao-li Meng, professor de Harvard i cap de redacció de l’HDSR. I va afegir: «Fer vi implica ciència, tecnologia, art, història i cultura».
La complexitat en l’elaboració i composició del vi el converteix en un objectiu ideal per a la ciència de dades aplicada. Tot i que l’anàlisi de dades, fins i tot amb el processament mitjançant IA, no resol per si mateix problemes com els generats pel canvi climàtic, pot ser una ajuda potent perquè els enòlegs s’adaptin de manera més fluida a l’elaboració en entorns canviants.
La clau, però, és que per aplicar solucions es requereixen grans quantitats de dades de la procedència més variada, cosa que implica sensoritzar, és a dir, dissembrar sensors al llarg de tot el procés d’elaboració del vi, des de la vinya fins a la copa (incloent-hi el paladar dels consumidors). Actualment, la sensorització del sector elaborador és, en la seva globalitat, molt incipient, i la quantitat de dades disponible, respecte de les necessàries per a una aplicació eficaç de la IA, és insignificant. Per això, urgeix activar el seu desenvolupament de manera generalitzada, ja que l’aportació de dades d’unes poques explotacions sensoritzades serà insuficient: la sensorització ha de ser una tasca assumida per tot el sector o serà ineficaç.
Els ponents de CIAEC24, experts reconeguts en els seus respectius camps, aporten amb les seves intervencions una visió inicial i significativa del coneixement que els enòlegs han de disposar de com, quan, on i per què han d’incorporar la sensorització al seu treball, per tal de recollir dades de forma extensa i exhaustiva, col·laborar en la seva interpretació i habilitar-ne la integració en les decisions enològiques.
INSCRIPCIONS PRESENCIALS: https://mcusercontent.com/c31316358a52ce2b2defca0e1/files/85d686a9-ec04-07fa-9d62-6346f5f05eaf/Programa_Congr_eacute_s_Internacional_ACE_de_l_039_Enologia_i_el_Cava_2024.pdf
INCRISPCIONS ONLINE https://www.eventbrite.es/e/entradas-congreso-internacional-ace-de-la-enologia-y-el-cava-2024-1047929293727
Cava Centre de Sant Sadurní d’Anoia
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentarios