El projecte Vinyes x Calor ha demostrat la viabilitat del CERCLE VIRTUÓS DE LES VINYES (VVC) com a estratègia local per a mitigar el canvi climàtic contribuint a assolir els objectius de reducció de gasos de l’efecte hivernacle.
El VVC involucra tots els actors públics i privats locals que garanteixen la rendibilitat de la poda de les vinyes per a generar calor i fred.
Amb el treball que s’ha fet durant els últims 3 anys, s’ha garantit el subministrament renovable de les vergues de les restes de la poda de la vinya per alimentar les calderes que, gràcies al projecte, hi ha en funcionament actualment. Avui en dia, s’alimenta d’energia tèrmica les Caves Vilarnau i els edificis públics (l’arxiu municipal, l’escola bressol, la llar d’avis) situats al barri de la Girada de Vilafranca del Penedès.
Les Caves Vilarnau han passat de consumir 25.000 litres de gasoil a 0 gràcies a la caldera de biomassa. En conseqüència, les emissions de CO2 de les caves s’han reduït 78 tones.
Per altra banda, tot i que la subvenció pública finalitza aquest 2017,
el projecte “Vinyes x Calor” vol mantenir-se un cop acabi l’aportació de fons europeus.
En motiu d’aquest projecte,
l’Ajuntament de Vilafranca ha guanyat el premi Ciudad Sostenible en la categoria de residus en la 15ena edició de 2017. A l’any 2002, la Fundació Fòrum Ambiental, amb el recolzament de la Fira de Barcelona, va crear els
Premios Ciudad Sostenible com a reconeixement a l’esforç dels municipis al desenvolupament sostenible.
Aquests premis de periodicitat anual s’atorguen a aquells municipis de més de 5.000 habitants i Ens Locals Supramunicipals d’Espanya en els que s’hagi executat satisfactòriament actuacions dirigides a la sostenibilitat en un període de 2 de anys de duració, i que presenten evidències de l’existència d’un compromís polític amb el desenvolupament sostenible.
El projecte Vinyes x Calor ha tingut nombroses presentacions arreu del món, la primera, arrel de la Jornada Divulgativa organitzada per FAEN, a la Casa de la Cultura de Mieres, on
el projecte Vinyes x Calor es va donar a conèixer.
El 10 i 11 de març de 2015 es va celebrar al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona, el III Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local, organitzat per la Diputació de Barcelona on
l’Ajuntament de Vilafranca va presentar el projecte LIFE+ Vinyes x Calor.
A l’abril de 2015, hi va haver una
sessió de treball entre l’empresa municipal que proveeix d’aigua, energia i altres serveis a ciutats alemanyes de Bühl i els de l’empresa municipal EMAVSA que proveeix d’aigua a Vilafranca i altres municipis de l’entorn.
A l’octubre de 2015, es va
presentar el projecte en una sessió amb Ajuntaments catalans organitzada per la consultora mediambiental
Lavola 1981.
Durant la Fira de referència a Espanya del sector de la biomassa, EXPOBIOMASA,
el projecte va ser presentat pel coordinador del projecte Jordi Cuyàs.
El 13 d’octubre de 2015, es va inaugurar la caldera de biomassa a Caves Vilarnau.
Durant el mes de novembre de 2015, INNOVI i el CEEC, els clústers del vi i de l’energia, van organitzar el dia 10 una jornada sobre eficiència energètica on
es va presentar el projecte Vinyes x Calor. A més, es va celebrar una
jornada tècnica en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica del departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.
El dijous 4 de febrer de 2016 es va celebrar a Sant Sadurní d’Anoia un Diàleg obert sobre
El Canvi Climàtic i els Nostres Vins.
Els dies 10 i 11 de març de 2016 es va celebrar a Vilafranca del Penedès un
simposi europeu en el marc del projecte Life “Vinyes per Calor” que va desenvolupar l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès conjuntament amb COVIDES, INNOVI i NOU VERD.
Aquest simposi europeu va recollir experiències d’arreu d’Europa amb els ponents com el vicepresident de Som Energia, Pere Puig; Andreas Anton i Jörg Zimmer de l’empresa municipal d’Aigua i Energia de la ciutat alemanya de Bühl; Robert Savé de l’IRTA; Pere Navarro del Centre Tecnològic Forestal; el professor Rafaelle Cavalli de la Universitat italiana de Pàdova; i José Antonio Huertas i Enrique Ferrando de l’empresa Pelets Combustibles de la Mancha; i Miquel A. Torres, propietari de les caves Miguel Torres.
Va comptar amb la participació per part de l’Ajuntament de Vilafranca, el regidor de Medi Ambient, Josep M. Martí, l’alcalde Pere Regull, i el director de l’INCAVI, Salvador Puig. A més de Dionís Guiteras, Vicepresident de la Diputació, i Carme Ribes, Secretària General de la Xarxa Europea de Ciutats del Vi.
Una delegació de la zona vitivinícola de Canelones (Uruguai, una zona de 30 municipis a prop de la capital) han volgut conèixer el projecte “Vinyes x Calor” per estudiar la viabilitat d’utilitzar els sarments de la vinya en el seu país com a biomassa per tancar el cercle del sector en la lluita contra el canvi climàtic.
La Fundació CIRCE,
Centro de Investigación de Recursos y Consumos Energéticos, va organitzar
una visita de diferents tècnics de set països europeus per presentar el projecte i fer la visita a la caldera de biomassa de les Caves Vilarnau.
Durant el mes d’octubre, arrel de la
Jornada tècnica sobre el foment de la biomassa forestal i agrícola per l’energia es van trobar similituds amb altres projectes d’altres ajuntaments del País Basc.
Al voltant de 150 participants són els que van assistir a la jornada
Vinya i Energia que es va situar a la zona italiana del Prosecco Superior on el Professor Cavalli va mostrar la rellevància del projecte PRO.S.E.C.CO (producció d’energia sostenible a partir de la combustió i el compost).
A més, INNOVI va presentar el projecte en una
jornada de projectes LIFE que va tenir lloc al Centre Tecnològic a Manresa on s’hi van presentar un total de 13 projectes LIFE en el marc de la sostenibilitat.
Aprofitant la
reunió del consell d’administració de Recevin, on es van exposar als responsables municipals d’importants zones vitivinícoles d’arreu d’Europa el funcionament del projecte i la reducció de la petjada de CO2 a més del cost.
Al febrer de 2017,
es va presentar el projecte al Beaujolais, concretament a Villefranche-sur-Saône, capital de la zona vitícola del Beaujolais per intercanviar experiències sobre el cercle de la vinya i treballar perquè els territoris siguin sostenibles. També es va presentar el projecte en el marc de les
fires tècniques vitivinícoles de Saragossa.
Es van rebre visites de
diferents empreses de les DO Cariñena i Campo de Borja, i una
delegació de la Rioja Alavesa; també es va rebre la
visita d’investigadors de biomassa d’Extremadura.
No et perdis el vídeo final del projecte!
[vc_btn title="Vídeo V4H" style="custom" custom_background="#db3188" custom_text="#ffffff" size="lg" i_icon_fontawesome="fa fa-arrow-right" link="url:https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Ffile%2Fd%2F0BzEsQdH5cWNceHVjUTl4cWdSaTg%2Fview||target:%20_blank" add_icon="true"]
Comentaris