El projecte AGRIFOOD-ENV-DSS,, finançat en el marc de les ajudes per a AEIs (Agrupacions Empresarials Innovadores) del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, inicia la Fase II. Una iniciativa que té com a objectiu principal la investigació i desenvolupament d'un nou sistema digital de presa de decisions per optimitzar els processos productius en la indústria agroalimentària, amb un enfocament específic en la indústria de begudes, incloent vi, cava i cervesa.
El sistema AGRIFOOD-ENV-DSS ha assolit importants fites en la seva primera fase. Ara, la Fase II se centrarà en l'expansió i millora de les funcionalitats del sistema, amb un enfocament especial en l'avaluació de l'empremta ecològica al llarg de tota la cadena de valor i la integració d'informació georeferenciada de teledetecció satel·lital.
El consorci, format per l'Associació Aragón Innovalimen, INNOVI, Grandes Vinos y Viñedos, La Zaragozana, Bodegues Sumarroca, Fama Systems i Soluciones Cuatroochenta; comptarà amb la col·laboració dels Grups de Recerca CREDENAT i GEOFOREST de la Universitat de Saragossa. Tots ells s'embarquen en la Fase II del projecte amb l'objectiu de reforçar estratègies de sostenibilitat i optimitzar processos clau al llarg de tota la cadena de valor.
En aquesta fase, s'implementarà un "chatbot" i s'integraran noves dades georeferenciades utilitzant tecnologies avançades SIG i de teledetecció satel·lital, que constitueixen informació rellevant per a la gestió operativa. Aquests avanços permetran avaluar l'empremta ecològica de tota la cadena de valor (àmbits 1, 2 i 3), involucrant tots els agents de les empreses participants, des d'agricultors fins a petites i mitjanes empreses de producció i transformació.
La Fase II també es centrarà en millorar la usabilitat del sistema, facilitant la introducció d'informació ambiental al camp a través de tecnologies innovadores. L'objectiu estratègic de les empreses participants és optimitzar els seus processos productius, millorar la presa de decisions i reduir la seva empremta ecològica especialment en el consum energètic i hídric. Aquest projecte és una resposta directa a la creixent demanda de productes més sostenibles per part de consumidors conscients del canvi climàtic.
El projecte AGRIFOOD-ENV-DSS contribuirà significativament a l'impuls d'un model de producció més sostenible i transparent a la indústria agroalimentària. La Fase II abordarà desafiaments clau com la monitorització de l'empremta ecològica de l'àmbit 3, reforçant la col·laboració amb proveïdors i facilitant la comunicació ambiental transparent.
Amb l'evolució cap a un model de gestió prescriptiva, el sistema AGRIFOOD-ENV-DSS es posiciona com una eina indispensable per a la indústria agroalimentària, oferint la capacitat d'analitzar i monitorar impactes ambientals, minimitzar riscos i optimitzar el consum de recursos.
A la pròxima fase s'avaluarà la possibilitat de certificar l'empremta ecològica de les empreses col·laboradores, reforçant la seva posició al mercat i el seu compromís amb la sostenibilitat.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris