El dia 14 de febrer de 2019, INNOVI va organitzar juntament amb l’Escola Agrària de Viticultura i Enologia (Escola Espiells), una jornada sobre malalties de la fusta on hi van assistir més d’un centenar de persones.
La jornada va començar amb una presentació de Pau Martín, director de l’Escola Agrària de Viticultura i Enologia (Escola Espiells) i de Joan Reyes, Unitat de Sanitat Vegetal – Estació d’avisos de Vilafranca, tots dos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
La primera ponència va anar a càrrec de Jordi Luque de l’IRTA sota el títol Malalties de la fusta de la vinya: la poda en el context del control de les malalties. Aquesta intervenció va obrir un debat interessant sobre el tractament de termoteràpia pels ceps, a més d’exposar la problemàtica de les malalties de fusta en la nostra regió. De manera molt divulgativa, va exposar el treball d’experimentació que estant duent des de l’IRTA. Per exemple, va explicar quin és el millor moment per efectuar la poda per evitar infeccions de les malalties en qüestió, i com realitzar els talls de poda per minimitzar les infeccions.
Carlos Calvo de VITEC va fer una exposició sobre els serveis i les experiències de recerca en malalties de la fusta des del punt de vista de VITEC, posant en evidència el treball que s’està fent sobre les malalties de la fusta des del centre de recerca. Vies d’experimentació que demostraven, per exemple, l’efectivitat dels diferents productes fitosanitaris contra les malalties de fusta. També la relació de l’estrès hídric de les plantes amb la sensibilitat envers les malalties de fusta.
La tercera presentació va anar a càrrec de Felicidad de Herralde la qual va explicar les característiques del material vegetal en relació a la seva vulnerabilitat a la sequera i a les malalties. Una explicació fonamental per entendre com funciona el sistema vascular dels ceps, i quins són els mecanismes de defensa que té envers les malalties de fusta. També va explicar quines són les causes principals de les diferents sensibilitats a les malalties de fusta que hi ha en diferents varietats de raïm.
Finalment, es va fer una taula rodona amb tots els ponents juntament amb Roc Gramona, director de l’Escola de Poda d’INNOVI i Enric Regull, viverista d’Enric Regull, SL; moderada per Joan Reyes. En aquesta taula rodona, el públic va poder aclarir els dubtes que haguessin pogut sorgir al llarg de la jornada.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris