Un servei de capacitació per a professionals de la viticultura amb l’objectiu de millorar la qualitat del raïm i la vida de la vinya a través de mètodes de poda tradicionals, que estrena una nova web, imatge i serveis per a viticultors, cellers i empreses del sector vitivinícola.
L’Acadèmia de Poda, impulsada pel clúster vitivinícola català INNOVI l’any 2012, sorgeix de la necessitat que es troben les empreses vitivinícoles de tenir personal amb la formació necessària per a la poda de la vinya ja que, aquesta, té un alt impacte en els ceps.
Des de 2015, l’Acadèmia de Poda ha estat realitzant de manera regular formacions tant de Grau 1, formació enfocada a un nivell bàsic destinat a temporers i persones que estan en fase inicial; com de Grau 2, un curs de tres dies més enfocat als caps de colla i als encarregats. Les persones que han superat el curs han obtingut els seus carnets de poda.
A partir del 2018, l’Acadèmia evoluciona i assigna a en Roc Gramona com a Director Tècnic de l’Acadèmia de Poda. És graduat en enologia per la Universitat Rovira i Virgili i màster DUTE en la Universitat de Bordeaux, ha treballat en caves de diferents denominacions d’origen d’Espanya i altres països com Portugal, Sud-àfrica, els Estats Units i Austràlia.
La Poda de Respecte és un concepte que incideix en el respecte a la planta i en el flux de saba a l’hora de fer els talls al cep. Aquest mètode de poda és un sistema de conducció lliure, és a dir, amb capacitat de créixer de manera tridimensional i sense limitacions d’espai.
Aquesta tècnica intenta resoldre els problemes que estan estesos en moltes zones vitícoles del món, com és la mort prematura de les vinyes i la propagació de malalties de la fusta. Una realitat que preocupa al sector i per la qual l’Acadèmia de Poda aporta solucions a través de la tècnica de la poda de respecte que rescata els mètodes que s’empraven des de fa més de 100 anys.
Un model de poda de la vinya innovador, impulsat pel clúster vitivinícola català INNOVI que ofereix molts avantatges pels ceps com ara, l’allargament de la vida del cep, la reducció d’afectació de les malalties de la fusta, la millora de l’estat sanitari de les plantes, l’augment de la sostenibilitat de les vinyes i, a més, és un sistema adaptable a tots els sistemes de conducció.
Ara, l’Acadèmia dóna un pas més i estrena la nova imatge a través d’una pàgina web pròpia on s’hi podrà trobar el calendari dels cursos de la temporada que ve amb els formularis actius per a realitzar les inscripcions. També estrena nou apartat de Serveis entre els quals hi ha un servei de consultoria personalitzada per a tractaments de vinyes particulars.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentarios