OBSERVATORI INTEL·LIGENT

La vinya, aliada clau en la prevenció d'incendis

Info Innovi,

Durant el Seminari Tècnic Internacional celebrat al VINSEUM el passat 17 d’octubre, es van abordar dos temes que impacten la indústria vitivinícola: la relació de la vinya en la prevenció  i extinció d'incendis i els desafiaments vinculats al conegut "gust a fum" en els vins.  Aquesta jornada av estar organitzada per l’experta en paisatge Soazig Darnay i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).

Els experts subratllen la importància de la vinya com a aliada efectiva en la prevenció i extinció dels incendis forestals. La creació de zones de vinya a prop de zones urbanes s'ha destacat com una mesura econòmica i eficaç per reduir el risc d'afectació d'aquestes zones pels incendis. A més, s'ha posat de manifest que els beneficis de la viticultura superen la producció de vi, amb implicacions positives en la protecció contra els incendis forestals. Invertir en el sector primari es revela com una opció més rentable que gestionar extenses terres forestals sense activitat.

Un altre aspecte destacat durant el seminari ha estat el fenomen conegut com el "gust a fum" en els vins. Els incendis forestals poden impactar el gust del vi, ja que aquests absorbeixen compostos generats pel fum. Tot i que existeixen mètodes per minimitzar aquest efecte, eliminar-lo completament es mostra com un repte complexe. Diverses estratègies, com la collita ràpida i suau, la separació rigorosa de lots i l'ús de carbó actiu, s'han discutit com a possibles solucions per mantenir la qualitat del vi.

El seminari ha comptat amb la participació d'experts de renom internacional, els quals han compartit les seves recerques i experiències en aquests camps. S'han presentat casos d'èxit en regions com Las Hurdes i San Martín de Unx, que demostren la capacitat de fer front a la despoblació i recuperar terres de conreu a través d'iniciatives locals.

En resum, el seminari ha posat de manifest el paper clau de la vinya en la prevenció d'incendis i els desafiaments que la indústria vinícola ha de superar relacionats amb el "gust a fum". Aquests aspectes es presenten com a elements fonamentals per a la resiliència del paisatge davant dels incendis forestals.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies