OBSERVATORI INTEL·LIGENT

La Jornada Interclúster INNOVI-FEMAC es celebra amb èxit a les instal·lacions de Codorniu a Raïmat

Clara Santamaria,

La Jornada Interclúster va tenir lloc el 28 de novembre a les instal·lacions de les Caves Raimat i va tenir més d’una quarantena d’assistents provinents d’ambdós clústers. Entre els assistents hi havia empreses d’aplicacions informàtiques per la vinya, institucions públiques, empreses del sector de la maquinària agrícola, empreses vitivinícoles, etc. La distribució de la jornada va constar en una primera part amb quatre ponències tècniques:
  • Els drons en una agricultura de precisió – Joan Fons – Responsable Agromav – HEMAV
  • El software de gestió per les explotacions agrícoles – Andrea Teres – CEO AGROTPIMA
  • Sistema de teledetecció per la reducció de tractaments fitosanitaris a la vinya – José María Caballero – TAMIC, SL
  • Desenvolupament d’un robot per al control biològic de les vinyes – Jesús Pablo González – EURECAT
I una segona part de debat i pluja d’idees entre tots els assistents on es va debatre sobre la maquinària aplicada a la vinya remarcant els punts importants:
  • Reducció i aplicació controlada dels inputs: aigua, fertilitzant i pesticides
    • Teledetecció
    • Sensòrica
    • Equips de pulverització
  • Control de la qualitat del raïm en la vinya
    • “Tutoratge”, poda i manteniment de la vinya
  • Robotització dels processos
Es va comentar que és absolutament necessari que la reducció dels inputs com l’aigua, els fertilitzants i els pesticides, es faci no tan sols per la millora econòmica que suposa, sinó per la millora social i mediambiental. A més, les noves normatives i les legislacions pressionen per a una millora ambiental. Per tal d’aconseguir aquestes millores, el camí a seguir és la creació d’una viticultura sostenible i només actuar sobre la vinya quan sigui estrictament necessari. Per aconseguir una optimització dels inputs de la vinya es consideren dos elements importants:
  • Teledetecció: satèl·lit, avionetes, drons, estacions específiques, etc. Eines que permetin aplicar de manera diferenciada els inputs: abonadores, atomitzadors, sistemes de reg, etc.
Els sistemes de teledetecció es limiten a recaptar les dades necessàries però és necessària la complementarietat humana ja que és l’encarregat de decidir quin ús s’ha de fer amb aquestes dades. L’experiència de la persona complementa la captació de les dades, tot i així, té el marge d’error que no té la intel·ligència artificial. Les eines de recaptació d’informació es dissenyen d’una manera senzilla i per arribar de manera intuïtiva als viticultors per poder prendre les decisions. D’aquesta manera, INNOVI juntament amb FEMAC, volen impulsar des d’aquest tipus de jornades, projectes col·laboratius entre empreses d’ambdós clústers per millorar la competitivitat de les empreses dels clústers. Les presentacions de la jornada: [vc_btn title="Presentacions" style="custom" custom_background="#db3188" custom_text="#ffffff" size="lg" i_icon_fontawesome="fa fa-arrow-right" link="url:/innovi/presentacions-jornades/" add_icon="true"] Per accedir a les presentacions has de ser soci d'INNOVI.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies