OBSERVATORI INTEL·LIGENT

INNOVI: Una eina de transferència tecnològica de les universitats catalanes cap al sector vitivinícola

Info Innovi,

Un total de 6 projectes on participa INNOVI rebran ajuts de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022. Aquests ajuts estan cofinançats en un 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i en un 57% pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya, aconseguint mobilitzar més de 3.500.000 € de finançament per a projectes d’innovació.

Es tracta de projectes col·laboratius en l’àmbit de la innovació i la digitalització en el sector vitivinícola en què hi han participat socis del Clúster INNOVI, organitzacions i universitats que aposten per la creació de noves tecnologies.

Els projectes en què INNOVI participa i que han rebut aquest finançament són:

  • ReUseLeeS: es fonamenta en la reutilització de subproductes de fermentacions (mares) com a font de nutrients en la indústria enològica, demostrant que les mares es poden valoritzar i reciclar per ser un suplement nutricional pels propis processos de fermentació alcohòlica de vins i escumosos, fent que el sector sigui més sostenible en els sentits mediambiental i econòmic. Projecte sol·licitat per l’Institut Català de la Vinya i el Vi. (INCAVI)
  • BIO2COAT: consistent en un recobriment comestible i funcional contra les pèrdues i deterioració del raïm per combatre les fortes pèrdues que es deriven de patologies causades per fongs. Projecte sol·licitat per la Universitat Politècnica de Catalunya.
  • MicroVi: microscòpia en un xip per al control in-situ dels processos de fermentació en el vi. Projecte sol·licitat per la Universitat de Barcelona.
  • AgroMOBY: la implantació d’un vehicle de càrrega multipropósit, tot-terreny, omnidireccional i autònom per logística de camp o integrable amb altres aplicacions. Projecte sol·licitat per la Universitat Politècnica de Catalunya.
  • Validació industrial i disseny d'un protocol d'ús  de l’àcid fumàric en vins catalans per prevenir la fermentació malolàctica no  desitjada: es planteja la validació industrial i el disseny d'un protocol d'ús de l’àcid fumàric en vins on la FML és un procés no volgut. Projecte sol·licitat per la URV.
  • Ús de la tecnologia led per a l’eliminació del  deteriorament fotoquímic del vi: pretén la reducció del deteriorament fotoquímic del vi de Catalunya. Els vins exposats amb determinades longituds d’ona emeses per les llums actuals augmenten les concentracions de tiols, sulfurs, i disulfurs, provocant un deterioro del vi (nomenat gust de llum) perceptible pels consumidors a través  d’aromes desagradables (all, ous podrits, ceba, etc.). Amb aquesta proposta es durà a terme diferents estratègies per a minimitzar i inactivar els precursors del “gust de llum”. Projecte sol·licitat per VITEC.

El president d’INNOVI destaca que “aquests projectes són un nou pas en el sector vitivinícola i es demostra l’aposta clara d’INNOVI per la innovació, amb la col·laboració entre els associats, que creiem que és la millor eina per ajudar a créixer les empreses del nostre sector amb la mirada posada en el futur“.

Aquests finançaments amb fons europeus s’emmarquen dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. La Generalitat de Catalunya i els fons FEADER i donen suport financer als clústers pel seu paper com a agents capaços de fomentar la col·laboració entre universitats, centres d’innovació i el teixit productiu, millorant la competitivitat de les petites i mitjanes empreses.

                                                                                

   
  

Comentarios


Para comentar, por favor inicia sesión o crea una cuenta

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies