Aquesta situació de sequera extrema, particularment impactant a la regió del Penedès, ha empès moltes explotacions vitivinícoles, principalment de secà, a lluitar contra una rendibilitat econòmica precària, arribant fins i tot a l'agonia de les plantes en alguns casos. Tot i que aquesta greu realitat es pot considerar com excepcional, la consciència del canvi climàtic ens alerta sobre la probable continuïtat d'aquesta crisi en el futur, amb una reducció de les precipitacions que podria conduir al tancament d'explotacions vitivinícoles per la disminució dels rendiments.
És important destacar que la vinya, tot i ser el conreu menys dependent de l'aigua per a la seva subsistència i productivitat, és vital per a l'economia, amb un impacte significatiu gràcies a tota la cadena d'elaboració de vins i escumosos. El recent estudi de PRODECA revela una estructura robusta al sector vitivinícola català, amb més de 750 cellers embotelladors, 8.500 viticultors i un volum de negoci anual de 1.185 M€.
A la llum d'aquest panorama, el sistema Ter Llobregat ha entrat en estat d'emergència per sequera, amb les reserves situades per sota del 100hm3 de la seva capacitat, activant el semàfor vermell. L'evolució de les pluges a Catalunya i la situació dels embassaments de les conques internes pressionen a la necessitat d'intervencions urgents.
En aquest context, INNOVI ha desenvolupat durant el 2023 una sèrie d'accions com a part de la nostra iniciativa per abordar la sequera:
Al febrer de 2023 es va dur a terme el taller de treball Aigua i vinya en temps de sequera possibilitats i alternatives al Centre Àgora https://innovi.cat/noticies/cellers-i-viticultors-es-troben-per-tractar-la-mancanca-daigua-en-la-vinya/
Al maig, en el marc de les Fires de maig de Vilafranca del Penedès, vam organitzar la jornada Com adaptem la vinya al canvi climàtic: tàctiques i estratègies, que podeu recuperar en el nostre canal de yputube, o pitjant directament en aquests enllaços:
1a part https://www.youtube.com/watch?v=WvFACwFsn8U
2a part https://www.youtube.com/watch?v=gdJjAPC61Sk
També podeu llegir la notícia al web: https://innovi.cat/noticies/estrategies-per-afrontar-el-canvi-climatic-i-la-sequera-gairebe-extrema-innovi-lidera-una-trobada-amb-viticultors-i-experts-a-les-fires-de-maig/
Al maig també, juntament amb el Catalan Water Partnership i l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, vam organitzar la jornada Aigua i cellers. Com actuar davant l'emergència climàtica en l'aigua en els cellers a Sant Sadurní d'Anoia, podeu recuperar la notícia en aquest enllaç https://innovi.cat/noticies/innovi-i-lajuntament-de-sant-sadurni-organitzen-una-jornada-dinnovacio-per-a-la-millora-de-la-gestio-de-laigua-als-cellers/
Al juliol, juntament amb l’Associació Vinícola Catalana i el Catalan Water Partnership, vam organitzar en modalitat online la jornada Aigua, vinya i cellers: Gestió de l'aigua en un context d'emergència hídrica, podeu recuperar-la en el nostre canal de youtube https://www.youtube.com/watch?v=h4zpB4ZAYWM
També vam col·laborar en una jornada de treball de sequera el Penedès, que va tindre lloc al novembre al celler Llopart https://innovi.cat/noticies/retenir-aigua-als-sols-de-vinya/
Els professors de l'Acadèmia de Poda van consensuar dos documents de recomanacions de poda en verd i de poda davant de la situació de sequera https://innovi.cat/noticies/recomanacions-de-poda-en-verd-davant-la-situacio-de-sequera/ i https://innovi.cat/noticies/recomanacions-de-poda-per-la-campanya-23-24/
Ara, seguint amb els nostres esforços per abordar els efectes de la sequera, juntament amb l'Associació Vinícola Catalana i el Catalan Water Partnership, organitzem una nova jornada “Estratègies innovadores per a la millora de l’eficiència en l’úsde l’aigua en el sector vitivinícola: tecnologies i normativa” destinada a cellers que ja hagin aplicat o vulguin aplicar mesures d’estalvi d’aigua i que també vulguin reduir el seu consum.
Aquesta jornada té l'objectiu de presentar mesures d'estalvi d'aigua, informar sobre el context normatiu actual i presentar el projecte ViWaTec, que oferirà estudis diagnòstics gratuïts per a empreses interessades en reduir el seu consum d'aigua.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentarios