OBSERVATORI INTEL·LIGENT

INNOVI coordina una prova pilot de teledetecció i gestió de tractaments fitosanitaris de la vinya

Clara Santamaria,

La racionalització en l'ús de productes fitosanitaris en la vinya és un dels objectius prioritaris de l'AEI Innovi, el Clúster Vitivinícola Català. El mercat demanda cada cop més una producció respectuosa amb el medi ambient, on la reducció en tractaments fitosanitaris esdevé un element clau. Aconseguir aquesta reducció sense augmentar el risc de pèrdua de la producció només es pot assolir fent ús d’eines d'optimització de l'aplicació d'insums, entre les quals la captació i anàlisis de dades tindran un paper destacat en els propers anys. Per altra banda, la pròpia Normativa Comunitària, a través de la Directiva 2009/128/CE per un ús sostenible dels plaguicides, reclama la progressiva limitació dels productes fitosanitaris mitjançant l'aplicació de noves estratègies de control. És per aquest motiu que INNOVI coordina el projecte SISTEMIO: Sistema de Teledetecció de Míldiu i Oïdi. Els participants del projecte són l’Associació de Defensa Vegetal de Llorenç del Penedès Superior, qui lidera el projecte, l’Associació de Defensa Vegetal de Sant Martí Sarroca Penedès Superior, Raimat i Gramona, els quals han instal·lat unes estacions de teledetecció per optimitzar els tractaments contra el míldiu i l’oïdi mitjançant la recollida de dades ambientals a les parcel·les i la posterior estimació de l’estat epidemiològic. A més, el projecte compta amb la col·laboració de les caves Parés Baltà.
El projecte consisteix en la introducció d'eines de recollida i anàlisi de dades en una àrea extensa de vinya de Catalunya.
El projecte consisteix en la introducció d'eines de recollida i anàlisi de dades en una àrea extensa de vinya de Catalunya. En concret s'han instal·lat 18 punts de mesura en altres tantes parcel·les pertanyents a Raimat a la DO Costers del Segre, i a Gramona, ADV Sant Martí i ADV Sant Llorenç a la DO Penedès. Les estacions instal·lades recullen cada hora i de forma precisa en cada parcel·la les dades de pluviometria, humitat relativa, temperatura i humectació foliar. Aquestes dades són enviades en temps real a la plataforma d'anàlisi i gestió de la vinya Vite.net, propietat de l'empresa italiana Horta SRL (www.horta-srl.it). Aquest programari de processament en el núvol, un dels més avançats que existeixen en l'actualitat a Europa, estima en base a les dades rebudes i a models epidemiològics el risc d'aparició en els pròxims dies de la plaga de míldiu i oïdi a la parcel·la. Gràcies a això el gestor de la parcel·la decideix el millor moment d'aplicació dels tractaments fitosanitaris. S'estima que disposar d'aquesta informació ha de permetre una reducció dels tractaments aplicats en la parcel·la d'entre el 20% i el 40%. TAMIC ha dut a terme la instal·lació i el manteniment de les estacions de recollida de dades en cadascuna de les parcel·les, així com la connexió al sistema Vite.net i la provisió de l'accés als usuaris. Es tracta per tant d'una solució clau en mà i d'un suport integral als usuaris.
Aquesta prova pilot es durà a terme durant un període de dos anys i compta amb la validació tècnica de l’Institut Català de la Vinya i el Vi amb el suport del Servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya.
El Projecte està co-finançat pel fons FEADER de la UE i el DARP de la Generalitat de Catalunya, a través de l’operació 16.01.01 (cooperació per a la innovació) del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies