El projecte VISENSEFILM, finançat per l’Agència de residus de Catalunya, arriba al seu final.
El projecte és liderat per a la cooperativa Unió Origen que compta amb la participació d’un altre celler Vilarnau, i del Clúster del vitivinícola català INNOVI, com a socis del projecte, i també amb el suport del celler Torres i l’empresa Silvalac fabricant de films.
A través d’un procés d’ecodisseny s’ha avaluat l’impacte ambiental del film de polietilè de baixa densitat verge utilitzat actualment per als cellers participants, s’ha fet un estudi de benchmarking sobre alternatives existents en el mercat actual i proveïdors disponibles.
Les alternatives s’han prioritzat mitjançant un anàlisi de viabilitat on han intervingut diferents criteris tècnics, ambientals i econòmics, com d’altres a nivell comercial per a l’acceptació dels embaladors i clients finals.
S’han realitzat proves pilot amb les alternatives més ben valorades. Amb l’alternativa finalment escollida i testejada s’ha realitzat un anàlisi ambiental comparatiu entre aquesta i el film que actualment s’està utilitzant per tal de valorar el benefici ambiental global del pilot.
S’han extret les següents conclusions:
Pels dos cellers són l’escalfament global (GWP), l’esgotament de recursos fòssils (ADPF) i el consum d’aigua (CA) les categories amb major impacte.
L’etapa de Fabricació del film és l’etapa amb major impacte per totes les categories. Aquesta representa entre un 53-70% de l’impacte de tot el cicle de vida. Per aquest motiu és important pensar en estratègies d’Ecodisseny enfocades en reduir l’impacte ambiental d’aquesta etapa (reducció gramatge, materials amb menor impacte ambiental, reducció del pes per a fer la mateixa funció).
En segon lloc, l’etapa Fi de Vida també té un impacte rellevant, cal pensar en materials i solucions que permetin una reutilització o reciclatge en comptes d’abocador / incineració.
L’objectiu del present projecte ha de ser implementar bones pràctiques fase embalatge, comprar a proveïdors locals i utilitzar films fabricats amb materials de menor impacte i menor impacte en l’etapa Fi de vida.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris