Durant el transcurs del projecte VAVIT - Visió Artificial al Sector Vitivinícola - una col·laboració entre les empreses vitivinícoles i de packaging, Masia Vallformosa, Juvé&Camp, Ais Vision i INNOVI amb la coordinació de Packaging Cluster, s'ha treballat intensament per avançar cap a la digitalització en el sector del vi.
La digitalització a la indústria persegueix objectius com l'augment de l'eficiència, productivitat, transparència, nous models de negoci i millora de la sostenibilitat. En el cas de VAVIT, s'han provat solucions digitals (visió artificial i aprenentatge automàtic) per contribuir a l'augment de la productivitat en el sector vitivinícola, millorant la qualitat i la seguretat del producte. La intel·ligència artificial, en particular l'aprenentatge automàtic, ha estat una tendència tecnològica clau en aquest projecte.
Durant el desenvolupament del projecte VAVIT, s'ha estudiat el valor afegit per abordar necessitats i reptes específics, com:
Els avenços del projecte es basen en solucions digitals integrades i optimitzades que responen de manera més eficient a les demandes de tots els agents implicats, escalant significativament la professionalització i lideratge digital en el sector vitivinícola.
El projecte VAVIT s'ha centrat a determinar la viabilitat de la introducció de la visió artificial en dos cellers, Vallformosa i Juvé i Camps, juntament amb AIS Vision, per millorar la seguretat alimentària dels vins i caves que produeixen. Vallformosa buscava implantar un sistema de visió artificial per assegurar el bon tancament de les ampolles de tiratge, un moment crític que requereix que el tap estigui completament paral·lel a la boca de l'ampolla, per la qual cosa és necessari verificar el 100% dels taps. Gràcies a la solució desenvolupada per AIS Vision, els productors podran assegurar que les ampolles suportaran bé la segona fermentació. Juvé i Camps es centrava en la detecció de partícules en suspensió, restes de mares, que puguin haver quedat durant les criances. AIS ha desenvolupat un sistema de visió artificial que detecta residus flotants o en precipitació just abans de l'etiquetatge.
El 14 de desembre, durant la celebració de la "Nit del Packaging" organitzada pel Clúster del Packaging a l'Hotel Alimara de Barcelona, el projecte VAVIT va ser reconegut amb el premi a la millor col·laboració en l'àmbit de la digitalització i la indústria 4.0. L'esdeveniment va reunir més de 130 professionals del sector de l'envàs i l'embalatge. El projecte VAVIT destaca per la seva contribució a l'augment de la productivitat en el sector vitivinícola, millorant la qualitat i la seguretat dels productes. Amb un enfocament en la instal·lació de visió artificial en els cellers, el projecte aborda reptes crítics com l'assegurament del correcte posicionament dels taps, la quantificació de les sortides i entrades de producte i la inspecció completa dels elements d'una ampolla de vi amb aprenentatge profund.
Aquest projecte ha estat finançat amb el suport d'ACCIÓ.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentarios