OBSERVATORI INTEL·LIGENT

El proyecto WETWINE presenta sus resultados en la 5a Hora de la INNOVación

Mònica Monera Martínez,

El passat 10 de novembre, dins del cicle de jornades L’Hora de la INNOVACIÓ organitzat pel clúster INNOVI, es va presentar el projecte WETWINE, ara a la seva fase final. Es van explicar els sistemes pilot avaluats durant el projecte, basats en la tecnologia d’aiguamolls construïts.

Enllaç a la  presentació: WETWINE

Al celler La Vinyeta s’ha assajat un sistema de tractament integral “in situ” al propi celler, tant de les aigües residuals, pel seu posterior ús per a reg o abocament a llera, com dels fangs generats durant el procés, per a poder aplicar-los com a adob orgànic a la vinya.   Les aigües residuals generades pel celler es fan passar primer per un digestor hidrolític (HUSB), amb la funció de reduir els sòlids en suspensió i la càrrega orgànica i, posteriorment, per un aiguamoll construït de flux horitzontal, a on es completa el procés de depuració. Els fangs generats pel digestor hidrolític es tracten a un aiguamoll artificial de deshidratació. Aquest sistema consumeix menys d’un 3% de l’energia d’un sistema convencional com el de fangs activats (Font: Hoffmann et al(2012)), la inversió és molt inferior, no requereix l'addició de productes químics i el manteniment  a fer es mínim.

  • Per altra banda, a Codorniu, es va assajar un sistema d’aiguamolls artificials de deshidratació de fangs (SDRB, Sludge Drying Reed Bed) per a tractar els fangs procedents de la seva depuradora biològica. Es van comparar els resultats aportant un cabal “clàssic” i subministrant el doble de fang. S’ha vist que és viable, el que permet reduir a la meitat la superfície necessària d’aiguamoll. Actualment els fangs generats es deshidraten mitjançant una centrífuga, i es transporten fins a una planta de compostatge a 150 kms. Amb el sistema de tractament amb aiguamolls proposat es genera un 70% menys d'emissions de CO2 que en el condicionament amb centrífuga (Font: Steen Nielsen (Orbicon, DK)), i no necessita de l'addició de reactius (coagulant o polielectròlit). Quant a l'anàlisi de cicle de vida (ACV) comparat, suposa un impacte entre 1.000 i 6.000 vegades menors que els altres sistemes més comuns: centrífuga i transport a una EDAR municipal (Font: Uggetti et a l'(2012)). Cada deu anys s’ha de buidar el fang deshidratat i estabilitzat (fins a uns 50 cm de profunditat) i es pot aplicar a la vinya com adob.

En aquest projecte pilot, que ha comptat amb un ajut a la Cooperació per a la innovació del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, han participat La Vinyeta i Codorniu, SA com a beneficiaris, el Grup d'Enginyeria Química Ambiental (Universitat de La Corunya) i l'empresa italiana IRIDRA, que han aportat la part tècnica, l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) que ha realitzat el seguiment analític, el clúster INNOVI i el Consell Regulador de la DO Empordà que col·laboren en la difusió, i la consultora ambiental ECOETICA (ARLALORA, S.L.) que ha fet tasques d'assessorament i coordinació.


Comentarios


Para comentar, por favor inicia sesión o crea una cuenta

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies