OBSERVATORI INTEL·LIGENT

El CSIC fabrica microsensors basats en semiconductors per monitoritzar els processos de fermentació i criança del vi

Carles Gala,

Desenvolupar eines de baix cost per a anàlisis més fiables, fer un ús més eficient de l'energia i digitalitzar i modernitzar el sector vitivinícola català són alguns dels objectius del projecte VISENS. Una iniciativa finançada per la Generalitat de Catalunya on l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC (IMB-CNM-CSIC) està dissenyant i fabricant sensors per millorar els processos de fermentació i criança d'aquest tipus d'explotacions agràries.

L'IMB-CNM-CSIC col·labora amb el Clúster Vitivinícola Català (INNOVI), els cellers Celler La Vinyeta, Gramona i Vilarnau (González Byass) i les companyies SC Robotics i Vega Instruments per incorporar nous dispositius de sensorització tant als dipòsits com a les bótes, fer una integració de sistemes electrònics més eficients i comprovar-ne la viabilitat tècnica en un entorn industrial.

Els dispositius de l'IMB-CNM-CSIC són “microsensors electrònics amb sistemes microfluídics fabricats sobre silici que integren altres semiconductors que actuen com a part activa en la detecció de les espècies químiques”, explica Stella Vallejos, científica de l'IMB-CNM i líder de la contribució científica del projecte. "Són capaços de mesurar en temps real espècies químiques en fase vapor i líquida", afegeix la investigadora.

Les primeres proves per avaluar el funcionament dels sensors durant la criança del vi es realitzaran a la verema d'aquest any, mentre que a la passada es van utilitzar dispositius comercials. Per la seva banda, les companyies SC Robotics i Vega Instruments aporten dispositius comercials capaços de mesurar altres paràmetres com la temperatura, la densitat i el nivell del vi durant la fermentació i/o criança.

Monitorització contínua per millorar la qualitat

"Monitoritzar les fermentacions en continu permet estandarditzar la presa de mostra, reduir l'error humà i, sobretot, poder detectar el moment en què es produeix alguna desviació i corregir-la a temps", explica Víctor Tirado, del Clúster INNOVI. Actualment, es monitoren les fermentacions un cop al dia i l'objectiu dels nous sensors és generar dades cada 15 minuts per assegurar la màxima qualitat del producte.

La implantació d'opcions de sensorització reduirà els costos de les aplicacions a les explotacions, augmentarà l'eficiència i permetrà un control total de tot el procés.

"Apostem per la digitalització de processos clau en la producció vitivinícola amb un rang de solucions que van des de les ja presents al mercat a nous sensors que permetin reduir l'ús d'additius com el sulfurós", destaca Tirado.

La iniciativa requereix un intercanvi constant entre l'equip científic i l'enològic dels diferents cellers. Per part de l'IMB-CNM, hi estan involucrats dos grups amb diferents especialitats, un en sensors de gasos i un altre en sensors per a líquids.

Adaptar el sector als reptes dels propers 50 anys

El projecte va començar a inicis del 2022 i continuarà fins a finals del 2024, si bé ja s'estan donant els primers resultats. Un dels objectius principals és modernitzar les tecnologies a l'abast dels cellers perquè puguin afrontar els reptes que suposarà el canvi climàtic al sector durant el proper mig segle, ja sigui en consum d'energia, disponibilitat d'aigua o anàlisi de la verema.

VISENS (Prova pilot d'integració de sensòrica de nova generació a cellers catalans com a mètode de suport per a la presa de decisions) és un “Projecte finançat a través de l'Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014 -2022” pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya



Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies