Fa uns dies vam tenir l’oportunitat de compartir jornada i conversa amb en Roc Gramona, tercera generació i director tècnic de Cellers Gramona i Director Tècnic de l’Acadèmia de Poda. També van assistir dos dels professors actuals de l’escola, en Lluís Coll, enginyer agrònom i responsable de viticultura de Vallformosa, i en Roger Rovira, responsable de viticultura de Recaredo. Tots tres ens van explicar, al llarg d’un matí, el seu punt de vista sobre l’Acadèmia de Poda.
Aquest, és un projecte ideat fa cinc anys i pensat per ajudar a tothom implicat en la viticultura sostenible i els processos de poda: L’Acadèmia de Poda.
L’Acadèmia de Poda, impulsada per INNOVI, sorgeix de la necessitat de tenir personal amb la formació necessària per a la poda ja que, tot i la seva importància, no es posa la deguda atenció. “Vam veure que ningú abans s’ha preocupat de formar-los específicament en un tema tan important com és la poda”, ens comenta en Roc.
Aquesta formació comporta un canvi molt important a la manera d’entendre la viticultura. “L'assumpte radica a les vinyes velles, vinyes que s'estan perdent, no per les malalties de la fusta o les plagues, sinó per l'aplicació d'uns processos de poda que no resulten sostenibles. Són vinyes velles que fan millor raïm i, per tant, millor vi, i s'han de podar de manera responsable per, precisament, aconseguir un millor rendiment i millor salut per la vinya.”
Amb la finalitat d’obtenir aquest tipus de vi, l’Acadèmia de Poda va començar “desaprenent a podar per aprendre a fer-ho correctament des de l’inici i realitzar el que anomenem com la poda de respecte”, continua en Roc. La manera d’actuar dels viticultors ha canviat i, això, comporta un canvi a la viticultura.
L’objectiu final de la poda de respecte és millorar la qualitat del raïm produït.
Això té relació directa amb una poda més sostenible, ja que es tracta d’un procés que té per prioritat la bona salut de la planta. “Ens preocupem de que la vinya tingui les millors condicions possibles i, d’aquesta manera, aconseguir que la planta superi els 50 anys de vida evitant malalties que puguin afectar negativament a la seva salut”.
L’Acadèmia de Poda treballa sobre un model de viticultura innovador. Mica en mica, es va canviant i millorant el procés que es duia a terme fa uns anys i tornant a tècniques que ja es feien fa 100 anys.
Als voltants del 1910, es van començar a fer estudis per analitzar com es podava i es tractava la vinya. Els resultats ens fan anar cap endavant amb el projecte de l’Acadèmia de Poda. En Roc ens explica: “Volem oferir als treballadors una formació per aprendre a cuidar les vinyes i fer una bona poda per tal de millorar tots els processos”.
Una pregunta que es planteja molt sovint és si existeix relació entre la productivitat i la poda de respecte.
El més important en aquest projecte és que, “a més de garantir la productivitat, també s’aconsegueix una millora de la qualitat del raïm i s’allarga la vida del cep. Si no podem correctament, obtindrem productes de menor qualitat i, fins i tot, podem arribar a acabar amb la vida de la planta”.
“Aquest sistema de poda serveix per a que el viticultor aconsegueixi millor qualitat i evitar la sobreproducció”, comenta en Roc.
Per assegurar la qualitat de la vida del cep, s’ha de podar de manera més curosa, més reflexiva. El que s’ensenya a l’Acadèmia de Poda, entre d’altres coses, és prioritzar la qualitat a la quantitat.
La poda de respecte es basa en tres pilars, tal i com ens ho indica en Roger Rovira:
Un altre aspecte que és important tenir present i que, tal i com ens explica en Roc, se li dóna poca importància, és el potencial que aporta cada parcel·la a les vinyes. “No es pot produir un raïm de qualitat a qualsevol terreny”. Cada pas que es dóna en viticultura és vital.
El principal moment en el qual es va decidir fundar l’Acadèmia de Poda va ser quan uns tècnics de camp van demanar al Celler Gramona fer uns vins reserva a vinyes velles. En aquell moment el personal va observar que aquestes estaven totalment destrossades.
A l’inici es creia que hi existia un fong que estava acabant amb la vida de la planta. Però la causa era que s’estava duent a terme malament el procés de la poda. “Aquest factor és totalment influent i havíem de canviar-ho”.
Només en zones d’èxit en producció de vins es respecta tota l’escala de valor, és a dir, tots els processos des que neix la vinya fins que mor.
“És important que tant el viticultor com l’enòleg coneguin tots els processos del producte”. En Roc creu que és vital que tots els perfils que constitueixen un celler coneguin què s’està fent amb la vinya i el producte final en cada moment.
Però, a qui van dirigits els cursos que es duen a terme a l’Acadèmia de Poda? En Roger Rovira ens explica que existeixen dos nivells:
“El Grau 1, està destinat principalment a persones que no han podat mai. També per a podadors que volen conèixer el concepte de poda de respecte des dels inicis i els fonaments dels tècnics que la sostenen. El Grau 2 va adreçat a persones responsables de finca o que ja tenen experiència en dur a terme la poda”.
Si vols conèixer en primera persona el procés de la poda de respecte, no dubtis a apuntar-te a la nostra Acadèmia de Poda! I si vols més informació sobre el curs, contacta’ns.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentarios