Cellers i viticultors s’han trobat al Centre Àgora de Vilafranca del Penedès aquest passat dimecres 22 de febrer en el Taller d’aigua i vinya organitzat pel Clúster INNOVI i per l’Associació Vinícola Catalana (AVC).
Es tracta d’una jornada d’actualitat a causa de l’estat de sequera generalitzat que es viu a Catalunya i al país. La jornada ha comptat amb més d’una trentena d’assistents que han pogut conèixer les diferents solucions i iniciatives agronòmiques i d’aportació d’aigua per tal de solucionar la manca d’aigua per al reg de les vinyes, que es presenten per part de l’Agència Catalana de l’Aigua i de Robert Savé, d’IRTA.
Des de l’Agència Catalana de l’Aigua s’ha posat de manifest la poca disponibilitat d’aigua a masses subterrànies, tot i que s’han aportat possibles solucions com ara l’augment de l’explotació de diferents masses d’aigua subterrània, la possibilitat d’utilitzar aigua regenerada provinent de diferents depuradores, o la instal·lació d’un mòdul de regeneració d’aigua de la depuradora de Vilafranca del Penedès.
En el torn de paraula dels assistents, s’han posat de manifest la preocupació per aquest problema i s’han tractat possibles solucions i diferents iniciatives presents i futures. Algunes d’aquestes soluciones adoptades han estat la creació de diferents bases de recollida d’aigua, la implementació de sistemes de recollida d’aigua sobre superfícies llises, com per exemple el ciment o teulades, regenerar l’aigua a partir de les seves mateixes depuradores, o plantejar-se la quantitat de ceps plantats en una hectàrea.
El Taller d’Aigua i Vinya ha estat un èxit de participació que ha permès apropar i conèixer de primera mà possibles solucions a un problema d’actualitat que afecta no només a la cadena de valor del sector vitivinícola sinó també a la societat.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris