OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Maneig sostenible del sòl en vinya: sinergies, intercanvi de coneixements i aprenentatges compartits

Info Innovi,

Ahir es va celebrar a Vallbona de les Monges una jornada d'intercanvi de coneixements centrada en el maneig sostenible del sòl en vinya, organitzada per INNOVI en col·laboració amb L’Olivera Cooperativa. La trobada va reunir professionals del sector vitivinícola, tècnics, empreses i centres de recerca amb l'objectiu de compartir experiències i avançar en la implementació de pràctiques que afavoreixin la salut del sòl i la sostenibilitat del cultiu.

Durant la jornada de treball, es van abordar diverses estratègies per a la millora del sòl mitjançant tècniques com els encoixinats, i les cobertes vegetals. Aquestes tècniques tenen com a objectiu millorar la retenció d'humitat, augmentar la matèria orgànica i reduir l'erosió, contribuint així a un millor desenvolupament de la vinya i contribuir a una millor qualitat dels vins obtinguts. Es van presentar els resultats d'assajos realitzats amb diferents materials i tècniques, destacant la importància de la selecció dels materials adequats en funció de les condicions climàtiques i edàfiques així com el repte que suposa el seu cost i la necessitat de realitzar projectes de diversos anys per extreure’n conclusions sòlides.    

Un altre dels temes tractats va ser la integració de tecnologies avançades, com la teledetecció i la sensòrica, per monitoritzar l'estat del sòl i de la vinya. Aquests sistemes permeten avaluar amb precisió l’eficàcia de les cobertes i el seu impacte en aspectes del sòl com la Temperatura i la humitat, facilitant la presa de decisions    

Durant la trobada es van presentar cinc Grups Operatius finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que tenen com a objectiu millorar la gestió del sòl en vinya. El GO MANSO se centra en la implementació de tecnologies digitals per a la monitorització i optimització hídrica. El GO MERCAVI estudia la viabilitat tècnica i econòmica de les cobertes vegetals per millorar la retenció de carboni. El projecte GO CARBONFLOW analitza la fixació de CO2 al sòl a través de pràctiques agrícoles regeneratives. El GO ENCOIXINATS explora diferents materials i tècniques per a la protecció del sòl i la millora de la seva estructura. Finalment, el GO VITI REM investiga estratègies per a la conservació del mosaic agroforestal de secà, combinant varietats resistents i tècniques de maneig sostenible

Aquests projectes tenen com a denominador comú l'estudi de com podem millorar l’estat del sòl en el cultiu de la vinya i busquen aportar solucions pràctiques per als viticultors, des de l'optimització de recursos fins a la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

Finalment, els participants van poder visitar l'assaig de cobertes i encoixinats establert en una vinya de L'Olivera Cooperativa, on es van poder observar de primera mà els efectes positius d'aquestes tècniques en el cultiu.

Aquesta jornada ha posat de manifest la rellevància de la col·laboració entre cellers, empreses i centres de recerca per avançar cap a una viticultura més sostenible i respectuosa amb el medi ambient i ha posat en valor els treballs realitzats per una gran varietat d’agents del sector en la gestió del sòl.    

Tècnicament encoixinat i mulching és el mateix

Comentarios


Para comentar, por favor inicia sesión o crea una cuenta

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies