El passat 14 de gener, el Centre Àgora va acollir la primera trobada de la Taula de Formació i Capacitació de Catalunya d'aquest 2025. A la reunió hi van assistir representants de diverses institucions i entitats del sector vitivinícola, com l'Associació Vitivinícola Catalana, l'Institut Municipal de Formació de Vilafranca del Penedès, l'Escola d'Enoturisme de Catalunya, l'Escola Agrària Mercè Rosell, PRODECA, l'Ajuntament de Vilafranca, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l'Associació Agrària de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, el Col·legi d'Enòlegs de Catalunya, l'Associació d'Enòlegs de Catalunya, l'Institut Eugeni d'Ors, l’Associació de Viticultors del Penedès, l'INCAVI i INNOVI.
L'objectiu principal de la reunió va ser la posada en comú de les accions formatives i de capacitació que cada institució promourà aquest 2025, elaborant un calendari conjunt per visualitzar totes les accions programades. Això permetrà evitar solapaments i incompatibilitats, oferint una oferta coordinada per al sector. A més, es va buscar compartir reflexions i aprenentatges de l'any 2024, identificar necessitats no cobertes i proposar millores en les temàtiques formatives.
Les entitats responsables de la formació, com l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, l'Escola Agrària Mercè Rosell i INNOVI, van presentar les accions formatives previstes per aquest any, que es van incorporar al calendari compartit. Les dues escoles van exposar el funcionament dels certificats professionals i les particularitats de ser centres de formació professional integrada. Es va destacar l'èxit de la formació dual, que combina teoria i pràctica en empreses, mentre que els cursos de llarga durada presenten més dificultats d'inscripció. L'INCAVI va insistir en la necessitat d'incloure aspectes legals i normatius en totes les formacions.
Els representats del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació van presentar un balanç de les jornades realitzades el 2024 pel Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT), assenyalant l'acumulació d'actes al novembre i juny, i va recomanar evitar concentracions en aquests mesos.
Les entitats es van comprometre a incorporar les noves jornades a mesura que es programin per millorar la coordinació. Finalment, es va analitzar la inclusió d'altres entitats rellevants en la taula de formació per ampliar la cobertura d'activitats i millorar la transferència de coneixement en el sector vitivinícola.
Si ets una entitat que realitza formació o capacitació pel sector vitivinícola i vols ser inclòs en les properes taules, fes-nos arribar un correu a comunicacio@innovi.cat
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentarios