Amb la intenció d’invertir la tendència dels últims anys a Catalunya, on hi ha hagut una reducció del preu del raïm degut a una gran oferta, INNOVI va impulsar el passat desembre el projecte MCR. Aquest projecte ha estudiat l’ús de noves tecnologies basades en membranes i altres tecnologies per a poder implementar la producció de most concentrat i rectificat (MCR) localment. Aquest apropament ha de permetre millorar la identificació dels escumosos catalans al territori i, alhora, reduir l’impacte ambiental associat a l’ús del sucre importat des d’altres regions.
El Most concentrat rectificat és el resultat d’un procés fisicoquímic de concentració i rectificació del most que té com a resultat un producte estable que permet substituir els sucres que actualment s'afegeixen als escumosos per a fer la segona fermentació.
Durant l’execució del projecte, el centre tecnològic Eurecat ha dut a terme un scouting tecnològic i proves a escala de laboratori per tal d’estudiar quin és l’estat de les tecnologies relatives als processos de concentració i de rectificació, a més d’avaluar tècnicament les diferents alternatives i amb una major expectativa d’èxit per la seva implementació a nivell industrial.
Les tecnologies que s’han avaluat durant el projecte són:
Amb aquest estudi s’ha obtingut un MCR amb les mateixes característiques fisicoquímiques que els utilitzats, actualment, per la indústria vitivinícola.
A més, s’ha fet una primera aproximació respecte la reducció en l’impacte ambiental ja que es va simular la instal·lació d’una planta productora d’MCR al Penedès per a constatar que la reducció de la petjada de CO2 era fins a 22 vegades en el producte final (MCR) si es comparava la producció d’MCR al Penedès, a partir de most propi, respecte a la producció a La Mancha.
Fins i tot, l’estudi ha iniciat el plantejament d’una potencial planta mòbil de concentració de most que podria reduir, encara més, l’impacte ambiental d’aquest producte.
La utilització d’MCR produït a nivell local convertiria els vins escumosos catalans en els únics productes de la seva categoria, a nivell mundial, que no incorporarien sucres provinents d’altres cultius, aconseguint un avantatge competitiu destacable respecte de la resta. A més, l’MCR no afecta el producte final a nivell organolèptic.
Per tal de presentar els resultats del projecte es farà una jornada al llarg de 2021.
Aquest projecte està subvencionat per ACCIÓ, a través de la convocatòria d’ajuts a Iniciatives de Reforç a la Competitivitat 2020. Compta amb la col·laboració d’Eurecat que ha realitzat l’estudi tècnic i econòmic per a l’optimització de les tecnologies existents per aconseguir l’MCR amb les característiques idònies per a l’elaboració d’escumosos i la participació de les empreses Cades Penedès, Gramona, Juvé & Camps i Vilarnau i amb el Clúster INNOVI que ha actuat com a coordinador.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris