El passat dijous 3 d’abril, en el marc del projecte COMENAGRO coordinat pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, i amb un consorci format per INNOVI, Celler Cingles Blaus i Km0 Energy i finançat per ACCIÓ i els IRC nuclears; es va dur a terme una visita tècnica a la finca Nidolères, situada a Occitània (França). Aquesta explotació acull una de les instal·lacions d’agrivoltaisme més avançades aplicades a la viticultura, desenvolupada per l’empresa pionera Sun’Agri. A la sortida també van participar altres socis d’INNOVI, La Vinyeta, Família Torres i Freixenet; tots ells interessats a aprofundir en el coneixement de l’agrivoltaisme i les seves aplicacions al sector vitivinícola.
Durant la jornada, els participants van poder conèixer de primera mà el funcionament d’aquesta tecnologia híbrida que integra la producció d’energia solar fotovoltaica amb el cultiu de la vinya. El sistema es basa en una simbiosi: els panells fotovoltaics dinàmics s’ajusten automàticament per protegir la vinya dels extrems climàtics, prioritzant la salut de la planta o la generació elèctrica segons les condicions ambientals i el cicle vegetatiu.
A més, es va posar de manifest la maduresa del marc regulador francès, que defineix clarament l’agrivoltaisme com una combinació efectiva entre agricultura i generació fotovoltaica, sempre i quan hi hagi un benefici demostrable per al cultiu. A diferència de Catalunya, on encara no hi ha una normativa específica, a França aquest model gaudeix de facilitats administratives i cada cop més reconeixement en el sector vitivinícola.
La instal·lació visitada cobreix 4,5 hectàrees amb varietats com la garnatxa blanca, el chardonnay i el marselan. S’hi apliquen diversos algoritmes de moviment dels panells per estudiar l’impacte específic sobre cada varietat. Els resultats agronòmics provisionals mostren una millora significativa en la gestió de l’estrès tèrmic, una reducció del risc de glaçades i cops de calor, un estalvi d’aigua de fins al 30% i una maduració més pausada que afavoreix tant la qualitat del raïm com els perfils aromàtics dels vins.
Durant la visita també es van compartir les lliçons apreses des de l’inici del projecte, el 2017. Entre els aspectes clau, es va destacar la importància de planificar adequadament l’accés de la maquinària per evitar la compactació del sòl, l’efecte hivernacle suau que pot protegir les brotacions primerenques, o la necessitat d’alinear correctament els panells amb la direcció de la pluja per evitar acumulacions d’aigua que podrien afavorir malalties com el míldiu.
Amb aquesta sortida, INNOVI referma el seu compromís amb la transferència de coneixement tècnic i l’impuls de solucions adaptatives al canvi climàtic en el sector vitivinícola català, especialment aquelles que poden oferir un doble benefici agronòmic i energètic.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris