Des d’INNOVI iniciem aquesta tardor 4 projectes innovadors per a la millora del sector vitivinícola català, tres dels quals són sobre l’economia circular a través de la convocatòria d’ajuts públics de l’Agència Catalana de Residus, i el quart és sobre digitalització de processos en el marc de les ajudes a les Agrupacions Empresarials Innovadores del Ministeri d’Economia.
Per una banda, l’Agència Catalana de Residus va obrir a principis d’any la convocatòria de subvencions per a projectes de foment de l’economia circular on INNOVI ha guanyat tres propostes:
En primer lloc, el clúster liderarà el projecte VI100. Estudi d’efluents i possibilitats de gestió per a fer un sector vitivinícola 100% Circular té com a objectiu principal la detectar en tots els processos de les empreses de la cadena de valor vitivinícola amb la finalitat d’identificar les oportunitats de reducció a 0 dels residus que encara es generin. Aquest projecte s’impulsa des del clúster com a representant de totes les empreses de la cadena de valor vitivinícola amb la participació d’Eurecat i Lavola com a consultores.
Un altre projecte aprovat també per l’ARC, és el CIRPOL: Nous models de negoci circulars basats en la substitució d’additius antioxidants de síntesi per polifenols obtinguts de forma sostenible a partir de subproductes agroalimentaris. L’objectiu general del projecte és demostrat la viabilitat de la substitució dels additius de síntesi utilitzats en la indústria agroalimentària per polifenols obtinguts a partir de residus agroalimentaris. Els membres que participen en aquest projecte són UNIÓ ORIGEN, CETAQUA i INNOVI.
I per últim, el VISENSEFILM. Ecodisseny i reducció del film plàstic retràctil emprat en la cadena vitivinícola el qual és un estudi d’ecodisseny que pretén identificar i testejar les alternatives de film retràctil emprat com a l’embalatge terciari de les ampolles de vi que siguin sostenibles i viables segon els criteris ambientals, tècnics, econòmics i comercials. Els membres del projecte són Unió Origen, Vilarnau i INNOVI, i la consultora que treballarà en l’estudi és Lavola.
Per altra banda, el projecte de digitalització Smart & Sparkling. Adaptació del procés d’embotellament del cava a la indústria 4.0 el qual s’emmarca dins del programa dels ajuts per a les Agrupacions Empresarials Innovadores del Ministeri d’Economia. L’objectiu d’aquest projecte és determinar de forma conceptual i física com han d’estar preparades totes les màquines de la cadena per als diferents niells de la Indústria 4.0 que puguin requerir les empreses productores i envasadores en funció de les seves necessitats estratègiques. Els membres d’aquest projecte són el Cluster del Packaging com a coordinador, DIFMAW, Tai Smart Factory, Vallformosa i INNOVI com a membres beneficiaris.
Des d’INNOVI agraïm la confiança dels nostres socis per a l’impuls de projectes, entre d’altres accions que realitzem, i seguirem treballant per al sector vitivinícola català i les empreses relacionades.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentarios