OBSERVATORI INTEL·LIGENT

INNOVI explora la potencialitat del Blockchain per la cadena de valor vitivinícola

Mònica Monera Martínez,

En les darreres setmanes INNOVI i algun dels seus socis estan explorant les potencialitats d’aquesta nova tecnologia en el sector a partir de dues iniciatives.

La primera aproximació es pot realitzar a través del nostre soci QUABU, empresa catalana que ja ha implementat el Blockchain en empreses de diferents sectors. QUABU SOLUTIONS està buscant una empresa del sector vitivinícola per tal de fer una prova pilot gratuïta per la implantació d'un sistema de traçabilitat basat en Blockchain. Aquesta tecnologia permet donar un valor afegit al producte mitjançant la integració de dades relatives a la traçabilitat, certificacions i transaccions realitzades ajudant a prevenir fraus.

Per a més informació fes click AQUÍ.

D’altra banda ha arrancat el projecte BlockchainVi, d’avaluació de l’aplicació de la tecnologia Blockchain al sector vitivinícola, és un projecte d’innovació col·laborativa coordinat pel Clúster Digital de Catalunya, amb INNOVI i Grupo ICA com a membres del projecte i amb el suport d’ACCIÓ.

INNOVI ha impulsat aquest projecte per tal d’identificar les potencialitats que pot oferir aquesta tecnologia al sector vitivinícola i dissenyar un pla estratègic sectorial per establir pautes per a la integració de la tecnologia Blockchain a tota la cadena de valor.

Dins del marc del projecte, s’han identificat una sèrie de reptes concrets on el Blockchain pot millorar la competitivitat del sector vitivinícola:

  • La millora de la  relació entre els viticultors i el cellers, ja que a través de la integració de la tecnologia Blockchain en els programes de gestió dels cellers es podrà automatitzar l’intercanvi d’informació entre viticultors i cellers, digitalitzar els contractes i així, augmentar l’eficiència en la gestió de la vinya a més de millorar la traçabilitat del raïm.
  • Mitjançant la incorporació en la traçabilitat de dades, tan de fonts públiques com de privades, disponibles sobre sòls, meteorologia, etc. tota la cadena de valor podrà tenir molta més informació sobre el producte, millorar la comunicació amb el consumidor i estar preparats davant de futures fluctuacions en un producte tant sensible a aquests factors com és el vi.
  • Optimització de  les feines del camp a través de la recopilació de dades de manera passiva amb l’ajuda de la maquinària agrícola (Projecte DiSMEX) i així tenir la informació real de les accions fetes al camp.
  • Millora i  optimització de la logística de tota la cadena de valor vitivinícola podent evitar així errors i desviacions inesperades podent-les solucionar de manera preventiva.

Aquest projecte està cofinançat per ACCIÓ a l’empara de la Resolució EMC/2321/2020 de 23 de setembre per la qual s’aproven les bases reguladores de la línia d’ ajuts a iniciatives de reforç de la competitivitat per a projectes de clústers de l’any 2020 – Projectes de desenvolupament i innova (LIN02).

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies