OBSERVATORI INTEL·LIGENT

El projecte VISENS d’INNOVI vol digitalitzar el sector vitivinícola per millorar la producció

Carles Gala,

El procés d'elaboració del vi, és complex i incorpora diferents escenaris, geogràfics, climàtics i temporals que fan que existeixi una multitud de paràmetres que afecten la qualitat i seguretat del producte final. Per aquest motiu, el projecte VISENS, del que forma part INNOVI, vol crear noves eines tecnològiques que permetin una millor monitorització dels diferents trams del procés d'elaboració dels vins, i així aconseguir una millora en la qualitat dels vins, ja que es pretén passar d'actuar curativament a preventivament.

Amb la intenció de poder establir una estratègia de digitalització pel sector vitivinícola des d'INNOVI es va impulsar l'any 2020 l'estudi de Creació d'un Grup Operatiu per a l'estratègia de digitalització en el sector vitivinícola. És a partir d'aquest projecte des d'on es decideix apostar per la sensorització dels cellers, on INNOVI treballarà conjuntament amb reconeguts cellers catalans com La Vinyeta, Gramona i Vilarnau amb la col·laboració de subministradors com CSIC, Centre Nacional de Microeletrònica, SC Robòtics i VEGA.

El projecte VISENS és la prova pilot d'integració dels sensors de nova generació en cellers catalans com a mètode de suport a la presa de decisions amb l'objectiu principal d'obtenir concrecions que ajudin a dissenyar l'estratègia de digitalització del sector vitivinícola.

Amb el projecte impulsat des d'INNOVI, s’aposta per noves eines adaptades a les aplicacions in situ, donant lloc a instruments assequibles amb una resposta més ràpida, que permetin un control de processos més ajustat i un estalvi de costos. El major grau d'automatització i el nivell més gran d'informació que aquests sistemes proporcionaran durant les etapes d'elaboració contribuiran a una producció de vi de qualitat més consistent amb una reducció en la dosificació de conservants.

El coneixement més profund, que aquesta nova tecnologia del projecte VISENS permetrà conèixer millor les intimitats del producte i la seva correcta gestió, ajudant als enòlegs a ajustar les característiques del vi a les demandes del mercat, reduint les intervencions en els vins i millorant la sostenibilitat ambiental. A més, un major control sobre la temperatura del most i de l'estat de la fermentació pot ajudar a ajustar la temperatura de fermentació amb la consegüent reducció del consum d'energia una major rendibilitat econòmica.

Pel que fa als sensors microelectrònics amb els que es volen mesurar paràmetres específics del sector vitivinícola, són de petites dimensions fan servir volums de mostra molt petits, que preveuen beneficis ambientals comparats amb altres tipus de solucions, amb la reducció de l'ús de reactius i maquinària d'anàlisi, i una baixa generació de residus electrònics.

La prova pilot del projecte VISENS vol evidenciar els beneficis de la digitalització i dissenyar una estratègia adaptada a totes les empreses del sector vitivinícola català, independentment del seu volum de facturació.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies