Al llarg de l’activitat vitivinícola es ge- neren una sèrie de residus o subpro- ductes que en la majoria de casos no es reaprofiten. En aquesta jornada es presentaran diferents treballs on es demostra que alguns d’aquests subproductes es poden revaloritzar, fent que el sector sigui més sostenible en el sentit mediambiental i econòmic. Un exemple clar pot ser les mares o lies, que es defineixen com a residus generats durant la fermentació i procés d’envelliment en activitats d’elaboració que impliquin begudes alcohòliques com el cas del vi.
Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.
10.00 h Presentació de la jornada - Xoán Elorduy. Cap del Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l'INCAVI
10.05 h Oportunitats d’aprofitament al sector del vi - Begoña de la Calle. Analista de Vigilància Tecnològica de l’IRTA
10.40 h Lies de vi i el seu potencial per a obtenir compostos antihipertensius - Francisca Isabel Bravo. Grup de Nutrigenòmica, Facultat d’Enologia, Universitat Rovira i Virgili
11.15 h “ReUseLees”: Reutilització de lies de fermentació com a font de nutrients en la indústria enològica - Anna Puig. Investigadora de l’INCAVI – IRTA
11.50 h Presentació de l'AD Bioeconomia circular de proximitat: fertilització orgànica en vinya ecològica i convencional - Elisabet Perna. Investigadora de l’INCAVI i Lluís Giralt. Investigador de l'INCAVI
12.00 h Torn de preguntes i cloenda de la jornada
Sala d’Actes – Centre Àgora Plaça Àgora, 1 08720 Vilafranca del Penedès
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentarios