Organitzada des de la secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
Els Països Catalans comparteixen el cultiu de la vinya i l’elaboració de vi. Des de fa més de dos mil anys es produeix vi en aquesta àrea de la Mediterrània, activitat lligada a la cultura, la gastronomia i al paisatge d’aquests territoris. Les condicions edafo-climàtiques idònies per a la viticultura donen lloc a una gran diversitat de terrers que permeten l’obtenció d’un gran ventall de diferents tipus de vins. Però, alhora, amb molts elements comuns i compartits al llarg de la història. Des de varietats de raïm i pràctiques agronòmiques fins a sistemes d’elaboració dels vins. En totes aquestes terres s’ha optat per vins de qualitat i, per aquest motiu, s’hi han creat i desenvolupat moltes denominacions d’origen, lligades a les diferents zones i a les característiques concretes de la seva vitivinicultura.
Les denominacions d’origen (DO) i les indicacions geogràfiques protegides (IGP) són el model majoritari en la vitivinicultura dels Països Catalans i han afavorit el seu desenvolupament i valoració, però, sense perdre l’essència que va donar peu a la seva creació. Òbviament, han d’anar evolucionant i adaptant-se als temps, a les noves tecnologies, a la globalització i als canvis climàtics que s’estan produint. És evident que els mercats evolucionen i que els gustos dels consumidors canvien. A més, les nostres zones vitícoles estan patint clarament les conseqüències del canvi climàtic, cosa que representa nous reptes per al sector i les seves DO. Per tot això, des de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA, hem apostat per l’organització d’ una jornada amb representants i coneixedors de les DO de diferents zones dels Països Catalans per conèixer la situació actual de la seva vitivinicultura, els reptes als quals s’enfronta i les seves estratègies de futur.
Inscripció gratuïta al formulari: https://www.iec.cat/jornades/viti2023.asp
Emissió en línia: https://youtube.com/live/EINkQ6hTU4k?feature=share
Conduirà la jornada i moderarà Salvador Puig, coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA.
Barcelona, Institut d'Estudis Catalans
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentarios