El projecte FermentIA arriba al final, deixant un llegat d'innovació en la detecció i recompte de microorganismes en mostres de begudes fermentades. La tecnologia desenvolupada en aquest projecte, que coordina i lidera el clúster vitivinícola català INNOVI, integra un sistema d'Intel·ligència Artificial (IA) basat en Deep Learning, que permet obtenir resultats precisos en pocs minuts i sense necessitat de coneixements previs. Aquest avenç representa un gran salt al control del procés fermentatiu, proporcionant un enfocament ràpid i de baix cost que escurça els temps actuals de control.
FermentIA ha estat validat amb més de 500 mostres pels socis del projecte, amb l'objectiu d'aconseguir una precisió en la detecció de llevats d'interès superior al 95% i una desviació a la repetibilitat de mostres inferior al 5%. Aquest procés ha demostrat que la lectura robòtica és més precisa que la lectura manual, en abastar més camps de la mostra.
VITEC ha estat un actor clau en el desenvolupament de FermentIA, participant principalment en l'obtenció d'imatges i etiquetatge de les mateixes per entrenar l'equip en l'anàlisi de llevats totals i llevats vius, així com Saccharomyces cerevisiae i Brettamomyces totals i vius. S'han analitzat aproximadament 150 mostres de vi i kombutxa, etiquetant més de 3.000 cèl·lules de llevats vius i mortes per entrenar el microscopi
L'aplicació d'Intel·ligència Artificial i Machine Learning per a la identificació de microorganismes en la fermentació de begudes és essencial per garantir el desenvolupament correcte de la fermentació i controlar el creixement de microorganismes alterants que puguin afectar la qualitat del producte final.
El projecte FermentIA ha estat exitós a desenvolupar i validar un sistema basat en microscòpia digital i IA per a la detecció i recompte de microorganismes en begudes fermentades. Gràcies a aquesta innovadora solució, la indústria de begudes fermentades podrà realitzar anàlisis en línia a les seves pròpies instal·lacions, establint estratègies de control i optimitzant la presa de decisions.
Amb la finalització de FermentIA, es segueix avançant en la investigació i el desenvolupament de tecnologies aplicades a la indústria de begudes fermentades. Aquest projecte ha establert les bases per a futures innovacions que seguiran millorant la qualitat i l'eficiència dels processos fermentatius.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris