OBSERVATORI INTEL·LIGENT

SENSOREG, un nou projecte d’INNOVI, per a una gestió eficient del reg de vinya

Carles Gala,

Davant els episodis de sequera cada cop més habituals que viu Catalunya, es posa en marxa el projecte SENSOREG. És un projecte amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya finançat a través de l'Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020”, així com el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.


 El sector vitivinícola és un gran consumidor d’aigua, ja que cada ampolla de vi requereix una petjada hídrica de 720 litres d’aigua. Tot i que la vinya gaudeix d’una alta tolerància a la sequera, la qualitat del fruit es pot veure greument afectada en els mesos més severs d’escassetat d’aigua.Catalunya és una zona que pateix episodis de sequera  cada vegada més extrems que compliquen la viticultura de secà. L’aportació d’elements fertilitzants i d’adob a través de l’aigua és també essencial per a la producció dels ceps. Per això les explotacions opten per aplicar un reg de suport a les vinyes que permeten millorar la qualitat dels raïms. L’escassetat del recurs d’aigua presenta la necessitat d’implementar solucions tecnològiques i de sistemes que contribueixin a l’estalvi d’aigua en procés de regadiu.

Aquest projecte, amb INNOVI com a membre coordinador, pretén optimitzar la gestió de l’aigua en el cultiu de la vinya mitjançant la digitalització i optimització de tots els processos productius, amb criteris d’eficiència i estalvi dels seus ús que asseguri la producció anual i millori la qualitat i el potencial enològic de la verema. En aquest sentit, l'automatització dels sistemes de reg ha de garantir un estalvi econòmic, de temps i d'aigua importants.

El grup operatiu format per Edetària, Alta Alella, INCAVI i INNOVI insta a implementar les solucions tecnològiques potencialment més eficients pel reg en vinya amb l’objectiu d’ajudar al viticultor en la presa de decisions.

Per a fer-ho el projecte treballarà en una primera fase en conèixer l’estat hídric del cultiu, entenent-lo com a conjunt: planta, sòl, meteorologia i accions del viticultor, proposant una estratègia de reg, aplicar-la i fer-ne un seguiment a llarg termini, obtenint informació agronòmica i enològica.

El profund coneixement de les tecnologies aplicades per part dels centres de recerca i de les empreses participants que no modifiquen els processos productius habituals, amb la gran experiència en el cultiu de la vinya i elaboració de vins de qualitat dels membres del grup operatiu, assegura la viabilitat tècnica i econòmica de la innovació.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies