OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Reptes i solucions deep tech per al sector vitivinícola

Info Innovi,

El 6 de juny a les instal·lacions de Vallformosa a Vilobí del Penedès es va celebrar la jornada interclúster entre SEPCHO i INNOVI centrada en l’anàlisi dels reptes que té el sector vitivinícola en el camp de les deep tech. Els cellers van exposar els reptes i problemàtiques que tenen en els seus processos d’elaboració de vi i cava, així com les necessitats en termes de gestió agronòmica de la vinya.

Des d’INNOVI es van exposar els reptes de detectar volves i restes de mares durant els processos de clarificat per evitar mermes. Vallformosa va afegir a aquest repte la realització d’una anàlisi prèvia de l’estat de les ampolles per evitar trencaments espontanis per defectes difícilment visibles en el vidre. També va exposar la necessitat d’optimitzar i automatitzar la validació del conjunt d’elements presents en les etiquetes de les ampolles, donat el gran nombre de referències i idiomes que gestionen els cellers, i com mitjançant lectura artificial i comparació amb bases de dades es pot abordar aquest repte. Es va comentar com l’evolució de la tecnologia del ICFO enfocada a identificar i quantificar poblacions de microorganismes per tecnologia òptica després d’una preconcentració pot evolucionar per donar resposta a l’interès de conèixer les poblacions de llevats i bacteris implicats en els processos fermentatius. Es va manifestar l’interès en la detecció també de determinats metabòlits. Es van transmetre les oportunitats que obre la tecnologia de mapes de fluorescència per a detectar microorganismes o metabòlits rellevants tant en la producció vinícola com en l’anàlisi de la microbiota del sòl en el camp.

Una part significativa de la jornada es va dedicar a transmetre als associats de SECPHO les necessitats que vénen des de la viticultura; la necessitat de predicció acurada de la collita i de realitzar un seguiment de l’estat del raïm pel que fa a malalties, maduració i d’altres amb l’objectiu de fer més eficient la gestió agronòmica. Cevipe i Vallformosa van exposar el conjunt de reptes des de l’òptica de la producció de raïm. Es va identificar la integració de dades com un dels reptes claus, veient que hi ha moltes dades provinents d’una gran varietat de fonts diferents. La jornada es va complementar amb visites tant al celler com a la vinya perquè els associats de SECPHO poguessin analitzar de primera mà els processos productius i valorar on afegir deep tech pot augmentar la competitivitat tant a la viticultura com al celler.

Els associats de SECPHO van explicar les tecnologies òptiques actuals i en desenvolupament i diverses modalitats de sensorització aplicables al sector, ja sigui al camp o al celler. També van presentar novetats en l’ús de drons i sistemes de comptatge basats en IA aplicables a plagues.

La jornada va acabar a les vinyes de Vallformosa on es van explicar els sistemes de sensorització aplicats actualment, així com les necessitats vinculades a la predicció de collita, com el compteig de grans de raïm en les primeres etapes posteriors al quallat. I poder fer-ho per sota de la coberta de les fulles.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies