El passat 17 d'abril va tenir lloc la darrera reunió del projecte OPEN DIGIVINE a les instal·lacions de Ramón Roqueta (Celler Abadal). Aquest projecte, coordinat per INNOVI, s'ha enfocat a dos objectius principals: modelitzar infeccions d'oïdi a diferents zones de Catalunya i crear una base de dades oberta (Open Data) per compartir informació agroclimàtica entre els cellers participants i les estacions de VITEC.
La monitorització de les condicions edafoclimàtiques i de l'estat fisiològic de la vinya, així com la generació de models avançats de predicció de plagues, resulta imprescindible per mitigar els efectes del canvi climàtic en la quantitat i qualitat del cultiu, i complir els objectius de reducció de fitosanitaris i fertilitzants exigits per la UE el 2030. En els darrers anys s'ha multiplicat la instal·lació d'estacions meteorològiques i sensors de sòl i plantes a les principals regions vitivinícoles espanyoles, permetent una important millora en l'optimització del maneig de la vinya. Tot i això, la situació actual genera algunes deficiències o debilitats estructurals que el projecte OPEN-DIGIVINE aborda:
En aquesta primera fase, el projecte OPEN-DIGIVINE ha pretès:
L'empresa Encorelab ha estat l'encarregada de validar la xarxa Open Data a través dels algorismes que s'alimenten de les dades de les 29 estacions agroclimàtiques ubicades a les diferents Denominacions d'Origen de Catalunya. Aquestes estacions compten amb sensors agroclimàtics com pluviòmetres, anemòmetres, mesuradors de radiació solar, temperatura, humitat i pressió atmosfèrica, així com sensors específics per al terra o el potencial hídric de la vinya.
El projecte OPEN DIGIVINE té un gran impacte ambiental i econòmic a la vida dels viticultors. El desenvolupament de models predictius de malalties, com el cas de l'oïdi, proporciona eines valuoses per prendre decisions agronòmiques amb el menor impacte ambiental i econòmic possible.
Els cellers Herència Altés i Abadal han participat en el projecte i han destacat la importància de la col·laboració entre diferents empreses i l'adopció de tecnologies innovadores. La instal·lació d'estacions meteorològiques a les vinyes ha proporcionat informació objectiva sobre les condicions climàtiques, cosa que facilita la presa de decisions quant a tractaments i prevenció de malalties.
La viticultura ecològica, com la practicada per Herència Altés, es beneficia especialment de projectes com ara OPEN DIGIVINE, ja que proporciona informació objectiva per a la presa de decisions preventives i la planificació d'un calendari de tractaments contra fongs o plagues que puguin afectar la vinya.
Des del punt de vista de la sostenibilitat, el projecte OPEN DIGIVINE ajudarà a reduir l’impacte dels tractaments fitosanitaris i a tractar en els moments més crítics. INNOVI, coordinador del projecte, valora positivament el seu desenvolupament i espera que més cellers se sumin a la iniciativa, enriquint la base de dades oberta i proporcionant noves eines per a la presa de decisions al sector vitivinícola
Pots veure'n un resum del projecte Aquí
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris