OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Presentem les Activitats Demostratives 2021

Info Innovi,

Us presentem les Activitats Demostratives 2021, finançades pel Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2022 i el fons europeu NextGenerationEU / PRTR.

AgroMOBY: Un vehicle multipropòsit, totterreny, omnidireccional i autònom per a aplicacions agrícoles

El projecte AgroMOBY, desenvolupat pel Centre de Disseny d'Equips Industrials (CDEI) de la UPC, AgroMOBY busca millorar l'eficiència agrícola mitjançant un robot totterreny i autònom. Aquest prototipus, anomenat MOBY, transferirà tecnologia robòtica mòbil innovadora al sector agrícola, sent flexible per a aplicacions com logística, collita i monitoratge del cultiu.

La fase inicial es centrarà en el transport de càrrega autònom en horticultura i vinyes, destacant per la seva capacitat per funcionar en terrenys diversos. AgroMOBY es presenta com una eina clau per impulsar la transformació digital i millorar la competitivitat a la cadena de subministrament agrícola.

Bio2Coat: Revestiment comestible funcional contra la deterioració del raïm

Bio2Coat aborda la pèrdua econòmica en el sector vitivinícola causada per patologies com el Botrytis cinerea. Desenvolupat pel grup POLY2 de la UPC, Bio2Coat presenta un revestiment comestible basat en biopolímers, plastificants naturals i biocàrregues. Aquest revestiment, aplicat mitjançant solució aquosa, actua com a barrera protectora i semipermeable, millorant la conservació i el transport del raïm, reduint les mermes i oferint un producte de major qualitat.

Bio2Coat contribuirà a la reducció de pèrdues al sector vitivinícola, millorant la qualitat i la seguretat alimentària, i es presenta com una solució sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Validació Industrial de l'Àcid Fumàric en Vins Catalans

Aquest projecte, busca validar l'ús de l'àcid fumàric per prevenir la fermentació malolàctica no desitjada en l'elaboració de certains vins. Amb l'objectiu de millorar la qualitat sensorial i reduir el malbaratament, l'activitat demostrativa es centra en l'optimització del procés de solubilització, la determinació del moment d'addició i la validació de la utilitat de l'àcid fumàric. Aquesta eina eficient i segura per al control i la millora de la qualitat del vi contribuirà a la millora econòmica de les bodegues.

MicroVi: Microscòpia en un xip per al control in-situ dels processos de fermentació en el vi

El projecte MicroVi, introdueix la tecnologia de "microscòpia en un xip" per millorar els processos d'elaboració del vi. Desenvolupat pel CEMIC de la UB, aquests microscopis permetran anàlisis microbiològics automatitzats, reduint pèrdues econòmiques i millorant la qualitat del producte final. L'eina serà optimitzada en col·laboració amb l'INCAVI al llarg de dues veremes.

ReUseLees: Reutilització de subproductes de fermentacions en la indústria enològica

El projecte ReUseLees, aborda la revalorització i reciclatge de llesques, subproductes generats durant la fermentació del vi. Es demostrarà que aquestes llesques es poden reutilitzar com a suplement nutricional en els processos de fermentació, contribuint a la sostenibilitat ambiental i econòmica del sector.

Ús de la tecnologia LED per a l'eliminació del deteriorament fotoquímic del vi

El projecte,  es centra en reduir el deteriorament fotoquímic del vi de Catalunya. S'exploraran estratègies per minimitzar i inactivar els precursors del "gust a llum", oferint eines a les bodegues, com la tecnologia LED, per millorar la qualitat de diferents tipus de vi.

Aquests projectes demostren l'compromís del sector vitivinícola català amb la innovació i la sostenibilitat, cercant solucions tecnològiques per millorar l'eficiència, la qualitat i la rendibilitat a tota la cadena de producció.

Monitoratge mitjançant objectes connectats en xarxa i Big Data en la producció de vi

La col·laboració entre Vitec, INNOVI i Onafis destaca la importància d'integrar sensors intel·ligents, big data, intel·ligència artificial i automatització per aconseguir un avenç significatiu en les tècniques de producció de vi. Aquest projecte té com a objectiu identificar problemes instantàniament, com ara pèrdues de vi, parada de la fermentació o desviacions microbiològiques. Aquest enfocament garanteix un major control sobre la qualitat del vi i una millora substancial en la preservació d'energia i eficiència, impulsant la indústria vinícola cap a la precisió i la innovació.

Ús de la tecnologia UHPH per a l'elaboració de vins d'alta qualitat lliures de sulfurós

La col·laboració entre Vitec, INNOVI i la Universitat Autònoma de Barcelona, pretén demostrar el control sobre microorganismes indígenes en mostos de raïm i posar en valor els paràmetres enològics i sensorials dels vins obtinguts. Ja es tenen algunes evidències sobre la qualitat dels caves amb addició de licor de tiratge prèviament tractat amb UHPH, així com de la seva importància per a l’elaboració de vins lliures de sulfurós. Aquest projecte també demostrarà l’eficàcia de la tècnica en el control dels processos oxidatius del most, la seva repercussió en l’estructura col·loïdal, la fermentació, el color, l’aroma i el perfil sensorial dels vins. Tot això es transmetrà als cellers amb la finalitat de demostrar la possibilitat d’elaborar diferents tipologies de vins d’alta qualitat sota aquesta tecnologia i poder adequar, si escau, els equips UHPH a les condicions de cadascuna d’elles.



Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies