OBSERVATORI INTEL·LIGENT

Es presenten els avenços del Product Environmental Footprint en el sector

Clara Santamaria,

  • Tenir regles de càlcul harmonitzades és clau perquè cellers i consumidors identifiquin els vins i caves amb una menor petjada ambiental.

  • L'aplicació de les regles de càlcul en el sector vitivinícola requereix col·laboració i eines adaptades per a evitar barreres de mercat.

L'esborrany de les futures regles per al càlcul i comunicació de la petjada ambiental del vi i el cava es va presentar en una jornada, organitzada per Lavola i INNOVI, a Vilafranca del Penedès el passat 27 de maig.

Després de 3 anys d'intens treball, a finals de 2016 acabarà la fase pilot impulsada per la Comissió Europea per al desenvolupament i implementació de regles harmonitzades per al càlcul i comunicació de l'impacte ambiental que generen 25 categories de productes. Cada categoria de producte és desenvolupada per un secretariat tècnic format per empreses, centres de recerca i entitats públiques. Una de les categories avaluades en aquesta iniciativa, coneguda com a Product Environmental Footprint (PEF), és la del vi i el cava. El pilot del vi i el cava és coordinat per un secretariat tècnic format per productors de vi, fabricants d'envasos i experts en anàlisi de cicle de vida, essent liderat pel Comitè Europeu d'Empreses del Vi (CEEV) i coordinat tècnicament per Lavola .

Durant la jornada, la policy officer del CEEV, Aurora Abad, i la responsable d'ACV de Lavola, Cristina Gazulla, van presentar els resultats preliminars i van esbossar els reptes que pot suposar l'aplicació del PEF en el sector vitivinícola. Així, l'obtenció de dades representatives de la producció de raïm i vi és un dels aspectes crítics per als cellers i, especialment, les pimes.

Tal com va explicar l'expert tècnic d’ERVET, Guido Croce, la col·laboració a nivell de Clúster serà clau per facilitar l'aplicació del PEF. En el marc del projecte LIFE PREFER, diferents agrupacions de productors estan treballant per obtenir dades mitjanes representatives que ajudin a calcular la petjada ambiental de diferents productes, incloent el vi.

Eines com CleanCO2-Wines són també de gran utilitat per agilitzar i simplificar l'obtenció de dades i el càlcul de resultats, tal com va explicar la clúster manager d'INNOVI, Clara Santamaria. Amb aquesta eina els cellers poden calcular, gestionar i fins i tot compensar les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle tant a nivell de producte com d'organització.

A més de calcular la petjada ambiental o de carboni del vi i cava produïts, és important que els cellers es comprometin a reduir els impactes negatius que generen. En aquest sentit, el segell Wineries for Climate Protection liderat per la Federació Espanyola del Vi (FEV) i que va presentar el responsable de qualitat, medi ambient i seguretat de Codorniu, Eduard Mas, ha estat dissenyat perquè pugui ser aplicat per empreses petites, mitjanes o de grans dimensions.

La jornada va finalitzar amb una taula rodona moderada pel responsable de consultoria de Lavola, Eloi Montcada, durant la que ponents i assistents van comentar les sinergies existents entre les diferents iniciatives presentades i es va debatre sobre la possible implementació futura del PEF tant a nivell voluntari, per exemple mitjançant l’ecoetiquetatge, com a obligatori, per exemple a través de la seva incorporació a la legislació. En qualsevol cas, s'espera que les futures regles de càlcul serveixin per aclarir el panorama existent tant a productors com a consumidors i siguin considerades durant la implementació del paquet d'economia circular de la Comissió Europea.

[vc_btn title="Presentacions" style="custom" custom_background="#db3188" custom_text="#ffffff" size="lg" i_icon_fontawesome="fa fa-arrow-right" link="url:/innovi/presentacions-jornades/" add_icon="true"] Per accedir a les presentacions has de ser soci d'INNOVI.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies