OBSERVATORI INTEL·LIGENT

El futur de la legislació en el sector vitivinícola: sostenibilitat, innovació i adaptació als nous reptes

Info Innovi,

Avui, 29 de novembre de 2024, ha tingut lloc la jornada online "Com la futura legislació pot afectar al sector vitivinícola", amb la ponència d'Ignacio Sánchez, secretari general del CEEV. Durant la sessió, s'han abordat diversos temes clau que marquen el camí a seguir per al sector en els pròxims anys, destacant especialment la necessitat d'adaptar-se a les noves exigències de sostenibilitat i la importància de respondre a les expectatives dels consumidors.

Un dels punts destacats ha estat el creixement dels vins NoLo (sense alcohol o amb poc alcohol) i la necessitat d'adaptar els vins a les preferències del consumidor, i no al contrari. Sánchez ha subratllat que és fonamental escoltar al consumidor per oferir productes que responguin a les seves necessitats i no imposar-los un producte que no s'ajusti a les seves expectatives.

Un altre tema de gran importància ha estat la sostenibilitat en el sector. El secretari general del CEEV ha explicat que els consumidors sovint no són conscients dels esforços que fa la indústria vitivinícola en matèria de sostenibilitat. Tot i les millores implementades, com la reducció de l'ús de productes químics o la gestió responsable de l'aigua, molts no reconeixen el vi com un producte "sostenible". Aquesta manca de percepció és un repte que cal afrontar amb més comunicació i transparència.

Pel que fa als processos normatius, Sánchez ha indicat que amb la nova Comissió Europea, és probable que els temes relacionats amb la sostenibilitat experimentin una certa desacceleració. Tanmateix, ha assegurat que les iniciatives no s'aturaran i que serà clau continuar innovant per fer front a les demandes de sostenibilitat. Un aspecte clau serà la gestió de l'ús del coure en la viticultura, un tema que necessita atenció per minimitzar els seus impactes ambientals.

En aquest sentit, s'ha parlat de la reforma de les Denominacions d'Origen (DOs) per integrar la sostenibilitat als seus reglaments, així com la importància de reduir l'impacte ambiental dels envasos. Sánchez ha ressaltat que, malgrat que la normativa actual no ho obliga, les bodegues estan començant a apostar per la reutilització d'ampolles i la reducció dels envasos secundaris. Això respon a una tendència global a minimitzar els residus i els impactes associats al packaging.

Un altre tema que ha sorgit ha estat la reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC), que afectarà les explotacions vitivinícoles. En els propers anys, les ajudes de la Comissió Europea seran més limitades, la qual cosa farà necessari treballar des de ja per adaptar-se a les noves condicions. En aquest context, algunes recomanacions dels experts parlen d’incloure la condició d'oferir ajudes només a sistemes de producció amb un baix impacte ambiental, un aspecte que s'haurà d'interpretar en funció de les pràctiques que es poden implementar a les vinyes.

Un dels exemples més concrets de la dificultat de la falta d'harmonització a nivell europeu ha estat el cas de la nova normativa sobre el packaging. A Itàlia, per exemple, es permet informar sobre el reciclatge mitjançant un codi QR, mentre que a Espanya és obligatori l'ús de pictogrames, la qual cosa complica la vida als cellers i genera discrepàncies en la normativa entre països.

Finalment, Sánchez ha abordat la problemàtica del contingut d'alcohol en els vins. Des de CEEV, es defensa una postura de treballar contra l'abús d'alcohol i el consum responsable. És important, ha dit, promoure una cultura de consum moderat i responsable sense estigmatitzar el producte.

En resum, la jornada ha posat de manifest la importància d'adaptar-se a les noves exigències del consumidor i les regulacions, alhora que es continua innovant per aconseguir un sector més sostenible i responsable amb el medi ambient. Els cellers han de treballar per minimitzar els impactes de la seva producció i, al mateix temps, comunicar millor els esforços realitzats per aconseguir una indústria vitivinícola més respectuosa amb el planeta.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies